IngmarForne

Puheenaihe Eduskunnassa: Hevonpaskaa

  • Norjalainen keksintö
    Norjalainen keksintö

Luen vuoden 2012 syyskuun 22 päivän päivälehtiä. Parissa niistä kerrotaan että Eduskunta edellisenä päivänä on lopettanut vuoden 2013 lähetekeskustelua keskustelemalla hevonpaskasta.

Tarkemmin sanottuna siitä, voidaanko hevonpaska polttaa vai ei. Siis hevonpaska. Eikös Eduskunnassa ole tärkeämpiä asioita, joista pitäisi keskustella?

Koska keskustelun hevonpaskasta aloitti erään työväenpuolueen edustaja, voisi olettaa että hän kernaasti olisi keskustellut esimerkiksi työttömyydestä. Mutta ei. Hevonpaska oli tärkeämpi.

Ymmärrän kyllä että eräs lehti julkaisi kuvan Alexander Stubb:ista kun hän on painamassa otsaansa edessään olevalle pöydälle. Valtion talousarvio-nivaska vaan sattui hänen otsaansa ennen kuin hän sai sen pöydälle asti. Voihan hevonpaska!

Lehtimiehetkin ovat ilmeisesti sitä mieltä että hevonpaska on lähetekeskustelun tärkein asia, kun kirjoittavat siitä. Epäoikeudenmukaisuudesta he eivät kirjoita. Hevonpaska on se vasta tärkeää onkin.

Jos keskustelu hevonpaskasta oli lehtimiesten mielestä se tärkein asia, niin mistähän muusta vähemmän tärkeästä asiasta lähetekeskustelussa sitten puhuttiin?

Jokin aika sitten lehdissä kerrottiin että Eduskunnassa eivät työt paina. Eivät kyllä näytä painavan, koska keskustelu hevonpaskasta on niin tärkeä että se jopa ylittää uutiskynnyksen joissakin lehdissä. Hevonpaska! Todellakin.

Kirjoitin siitä tehtävien puutteesta netillä. Minulla oli ehdotus.  Kansanedustajat voisivat miettiä miten hoitaa laittomien puhelinmaksujen korvaamisen niin kuin perustuslain 118 § määrätään. Kyse on niistä laittomista puhelinmaksuista, jotka kaikki jotka soittavat työvoimatoimistoihin joutuvat maksamaan. Eikä pelkästään vaan miettiä, vaan todellakin ryhtyä tekemään jotain.

Kirjoitin tästä asiasta kaikille kansanedustajille myös avoimen kirjeen joulukuussa 2011. Teksti julkaistiin netillä. Lähetin tekstistä kaikille kansanedustajille sekä kirjeen että sähköpostiviestin.

Mitään ei ole kuitenkaan tehty. Ei ainakaan mitään sellaista joka olisi ylittänyt uutiskynnystä. Mutta tietysti. Hevonpaska kun on niin paljon tärkeämpi.

Työvoimatoimistoihin soittaneita eivät ole ainoita, jotka ovat joutuneet maksamaan laittomia ylimääräisiä puhelinmaksuja. Vastaavanlaisia laittomia ylimääräisiä puhelinmaksuja ovat joutuneet maksamaan myös ne jotka ovat soittaneet

  • Verohallintoon
  • Ajoneuvokeskukseen
  • Kansaneläkelaitokselle
  • Maanmittauslaitokselle
  • Oikeusministeriöön
  • Sisäasiainministeriöön
  • Ympäristöministeriöön


Kaikki edellä mainitut, paitsi työvoimaviranomaiset, lopettivat laittomien ylimääräisten puhelinmaksujen perimisen, varsin pian sen jälkeen kun asiasta oli saatu Eduskunnan Oikeusasiamiehen kannanotto asiassa. Työvoimaviranomaiset jatkoivat kuitenkin varsin pitkään Oikeusasiamiehen kannanoton jälkeenkin.

Nämä laittomat ylimääräiset puhelinmaksut menivat teleoperaattorille. Ei valtiolle. Valtion tahojen solmimat sopimukset olivat kuitenkin välttämätön edellytys, joka teki tämän mahdolliseksi.

Kansanedustajat voisivat keskustella miten kaikki ne, jotka ovat joutuneet maksamaan laittomia ylimääräisiä puhelinmaksuja soittaessaan edellä mainituille valtion tahoille voisivat saada korvausta niistä. Perustuslain 118 § mukaisesti. Sitä eivät kansanedustajat tee. Hevonpaska on tärkeämpi.

Kunnallisvaalit ovat nurkan takana. Kruununpoliitikot puhuivat alkuvuodesta kuukausikaupalla vahvoista peruskunnista, kunnes kävi ilmeiseksi että he eivät tienneet mistä puhuivat. Se ongelma ratkaistiin helposti. Perustettiin työryhmä pohtimaan mikä se vahva peruskunta oikeastaan on. Työryhmän mietintö ei taida olla valmis vieläkään. Tokkopa valmistuu kunnallisvaaleihin mennessäkään. Hevonpaska on tärkeämpi.

Saa kai olettaa että kruununpoliitikot eivät tarvitse työryhmää hevonpaskaa varten. Näyttää siltä että siitä he pystyvät sentään keskustelemaan ilman työryhmämietintöä.

Nyt kun kunnallisvaalit lähestyvät, meillä on koko joukon puolueita, jotka käyvät vaaleihin oikeudenmukaisuuden puolesta. Ainakin Sosialidemokraatit ja Perussuomalaiset olen nähnyt puhuvan oikeudenmukaisuudesta. Näyttää siltä että olisi tarvetta perustaa työryhmä pohtimaan myös mikä se oikeudenmukaisuus oikein on. Kun nyt kansanedustajilla ei tunnu olevan minkäänlaista aikomusta tehdä yhtään mitään sen käytännön toteutuksen eteen. Ainakaan laittomien puhelinmaksujen asiassa. Hevonpaska kun on niin paljon tärkeämpi.

Eduskuntatalon ulkopuolella istuu kolme pakolaista pitämässä nälkälakkoa. Se ei liikuta kansanedustajia vähääkään. Tuskin liikuttaisi vaikka siellä istuisi oman maan kansalaisia. Hevonpaska kun on paljon tärkeämpi.

Piispa Desmond Tutu (Nobelin rauhanpalkinto 1984) on sanonut että se joka näkee vääryyden, eikä tee mitään sen oikaisemiseksi, asettuu sortajan puolelle. Luuleko joku että tällainen liikuttaisi meidän kansanedustajia? Ei. Hevonpaska kun on niin paljon tärkeämpi.

Hevonpaska! Miḱään ei ole niin tärkeää kuin hevonpaska. Oikeudenmukaisuus? Ei, kyllä hevonpaska on paljon tärkeämpi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Nimeä kymmenen (10) poliitikkoa, jotka tekevät kaikkensa työttömyyden nollaamiseksi.

Huom. ei työttömän nollaamiseksi ja nolaammiseksi (minkä ne kyllä tekevät).

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Oletko kuullut kaikkien poliitikkojen tai edes yhden poliitikon sanovan, että työ perusoikeutena kuuluu kaikille?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Oletko nähnyt poliitikkoa, joka ei sanoisi nuorisotyötöntä työhaluttomaksi?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Oletko nähnyt poliitikkoa, joka ei sanoisi pa-työtöntä työkyvyttömäksi?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kun järjestin Jyväskylän Talven 2012, siellä oli työttömyysaihe vahvasti esillä. Tutkija Karjalainen sanoi, että työttömyys voidaan yhteiskunnasta poistaa, jos halutaan ja päätetään. Oletko kuullut jonkun poliitikon sanovan sitä samaa, ja haluavan päättävän ja tekevän?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Oletko nähnyt poliitikkoa, joka pitää työtöntä samanveroisena kuin muita ja esim. itseään?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Piispa Desmond Tutu (Nobelin rauhanpalkinto 1984) on sanonut että se joka näkee vääryyden, eikä tee mitään sen oikaisemiseksi, asettuu sortajan puolelle. Luuleko joku että tällainen liikuttaisi meidän kansanedustajia? Ei. Hevonpaska kun on niin paljon tärkeämpi."

Et asetu sortajan puolelle, vai mitä?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Näyttää siltä että olisi tarvetta perustaa työryhmä pohtimaan myös mikä se oikeudenmukaisuus oikein on."

Kannattaisi järjestää eduskuntaan työttömien parlamentti, jossa ministerit kuuntelisivat työttömiä näiden omissa asioissa.

Toivottavasti ministerit silloin kuolaavat kiihkosta hehkuvin silmin ja kiittävät ja sanovat olevansa ylpeitä osallistumisestaan tilaisuuteen. Niin kuin oli nuorisoparlamentissa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kertoisitko niiden poliitikkojen nimet, jotka ovat tehneet ja tekevät kaikkensa

- työttömyyden poistamiseksi,
- työttömien parlamentin järjestämiseksi,
- työttömien aseman kohentamiseksi,
- työttömien syrjinnän lopettamiseksi,
- työttömyyden aiheuttajien rankaisemiseksi,
- kaiken työttömyyteen liittyvän julkistamiseksi jne.

Lista on tärkeä julkaista joka tuutissa nyt vaalien alla. Eihän voi äänestää muita poliitikkoja kuin niitä, joilla on pussissa puhtaat jauhot.

Asenne sorrettuihin kertoo kansakunnan ja poliitikon arvot.

Käyttäjän VilhelmJunnila kuva
Vilhelm Junnila

Mielestäni tätä asiaa on kyllä käsitelty isossa salissakin ihan tässä vuoden sisällä

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Tuo oli vuodelta 2011 ja vastaajana Mauri Pekkarinen. Siinä ei sanota mitään vahingonkorvauksista perustuslain 118 § mukaisesti, ja muutenkin vastaus on vähän sensuuntainen ettei asia Pekkarisen mielestä voisi vähemmän kiinnostaa.

Eero Tillanen

Muita tärkeitä aiheita väheksymättä, hevonpaskan polttamisen salliminen on tärkeä asia. Nykyisinhän tilanne on se, että typerillä ympäristömääräyksillä se on estetty ja lisäksi lannan käsittelysäädöksiä on kiristetty. Ruotsissa lantaa kuivikkeineen saa polttaa, Suomessa ei. Hevonpaska on säädöksien avulla rinnastettu vaarallisuudessaan lähelle plutoniumia.

Mutta olen samaa mieltä aloittajan kanssa noista laittomista puhelumaksuista.

Jorma Simola

Vaikea ottaa kantaa,kun en omista hevosta.

Toimituksen poiminnat