IngmarForne

Äänetön kevät

Äänetön kevät (alkuperäinen nimi Silent Spring) on biologi Rachel Carsonin kirja vuodelta 1962. Sen julkaiseminen katsotaan usein ympäristöliikkeen lähtöhetkeksi. Kirja kertoo siitä, miten kemiallisesti valmistetut hyönteismyrkyt kulkeutuvat ravintoketjussa ja millaisia vaikutuksia niillä on sekä muuhun luontoon että ihmisten terveyteen. Se esittelee myrkkyjen aiheuttamia tuhoja etenkin Yhdysvaltain linnustolle: kirjan nimi viittaa linnunlaulun hiljenemiseen.

 

Kirja johti DDT:n käytön kieltämiseen Yhdysvalloissa vuonna 1972.

 

Luin tämän mainitun kirjan joskus 1980-luvun alussa. Huolestuin esimerkiksi kunnan päiväkodin sijoittumisesta aivan vilkasliikenteisen maantien vieressä. Huolenaiheena oli tetraetyylilyyjyn kulkeutuminen lapsiin. Siihen aikaan tetraetyylilyyjy esiintyi esimerkiksi autojen pakokaasuissa. Se on aine, joka kulkeutuu kehoon jopa ihon läpi. Lyyjy kerääntyy elimistöön.

 

Kirjoitin ensimmäisiä mielipidekirjoituksiani tästä aiheesta. Tuli myös palautetta. Eräs kunnanhallituksen jäsen otti yhteyttä ja jyrisi: Ei tuollaista saa kirjoittaa!!

 

Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Päiväkodin paikka on muuttunut muutaman kerran. Lyyjyä ei enää käytetä autojen polttoaineissa. Muillekin 1960-luvun ympäristömyrkyille on tehty aika paljon. Linnuille on kuitenkin tullut uusia uhkia. Otsikko on tänä päivänä hyvinkin ajankohtainen. Syyt vaan ovat toisenlaiset.

 

Muuttolinnut ovat aivan pihalla. Näin voisi kääntää norjalaisen lehden Aftenpostenin artikkelin otsikon, artikkelin jonka luin joitakin viikkoja sitten. Sen jälkeen olen miettinyt sen sisältöä. Artikkeli löytyy seuraavasta linkistä:

 

http://mm.aftenposten.no/kloden-var/trekkfuglene-gar-helt-i-surr

 

Juttu kertoo Lista-nimisestä majakasta, joka on toiminut lintutieteilijöiden asemana vuodesta 1990.

 

Vuoristossa, soilla ja metsissä on nykään hiljaisempaa. Monet lintulajit ovat lukumäärältään vahvassa taantumassa. Monet, ennen yleiset lintulajit, ovat joutumassa uhanalaisten lajien listalle. Eteenkin muuttolinnut kärsivät.

 

Vaikka joka vuosi ei siltä tunnu, osoittavat tutkimukset että kevät saapuu huomattavasti aikaisemmin kuin 30 vuotta sitten. Eteenkin Etelä-Norjassa ja pitkin rannikkoa.

 

Linnut yrittävät vimmatusti sopetua ilmastonmuutokseen. Jotkut harvat lajit onnistuvat. Jotkut harvat lajit jopa hyötyvät. Mutta suurin osa on aivan pihalla, eivätkä onnistu saamaan aikaiseksi riittävästi jälkikasvua kannan säilyttämiseksi entisellä tasolla.

 

Ilmastonmuutokset Norjassa ovat lisukkeena niille ilmastonmuutoksen vaikutuksille jotka tapahtuvat muuttoreittien varrella ja talvehtimisalueilla. Nämä muutokset voivat olla hyvinkin mullistavia.

 

Ilmastonmuutoksista johtuen, jotkut linnut saapuvat liian aikaisin. Vaarana on että tulee muutama kylmä päivä, joka tappaa saapuneet linnut. Kaikki muuttolinnut saapuvat nykyään aikaisemmin kuin ennen.

 

Tämä sama kehitys on ollut havaittavissa kaikilla lintuasemilla Pohjois-Euroopassa. Tähän asti Englannissa lintumäärien väheneminen on ollut suurempaa kuin Skandianaviassa. Joittenkin lajien kohdalla väheneminen on ollut jopa äärimmäistä.

 

Lasketaan että Euroopan linnusto on vähentynyt viimeisten 30 vuoden aikana 420 miljoonaa yksilöä. 90% tästä ovat 36 tavallisimman lajien keskuudesta.

 

Se on niin paljon että en usko olevan mahdollista että jotkut tuulivoimalat yksin ovat syypäitä tähän. Niin paljon tuulivoimaloita ei ole ollut niin pitkään että se tunnu edes todennäköiseltä. Mutta tuulivoimavastustajat tekevät kyllä suurta numeroa siitä miten tuulivoimalat ovat tappamassa linnut. Siitä että rakentamalla tuulivoimaloita voidaan myötävaikuttaa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen, tuulivoimavastustajat eivät halua puhua. Jotkut jopa kieltävät koko ilmastonmuutoksen tapahtumista.

 

Eräs laji, joka pesii Listan lintuaseman ympärillä tuli eräänä vuonna hyvin aikaisin. Lämmin ilma maaliskuussa Englannissa johti heitä harhaan. Sitten tulikin talvipakkasia, jotka kestivät useita viikkoja. Kyseinen laji, joka elää maassa olevista hyönteisistä ei löytänyt syötävää kun maa jäätyi. Kaikki kuolivat nälkään.

 

Seuraavassa uhanlaisten lajien listassa, joka julkaistaan marraskuussa, tämä kyseinen laji tulee olemaan listassa mukana. Kaksikymmentä vuotta sitten niitä oli 60000.

 

Jotkut muuttolinnut saattavat joutua muuttamaan muuttoreittejään ilmastonmuutosten takia. Vaikkakin näin pitäisi tehdä, se ei välttämättä onnistu. Ei ole niin vaan mahdollista muutta muuttokäyttätymistä joka on muodostunut tavaksi tuhansien vuosien aikana. Nyt se pitäisi tehdä 30-40 vuoden aikana. Ei tule onnistumaan.

 

Muutokset tapahtuvat liian nopeasti. Voi viedä satoja vuosia muuttaa muuttoreittejä.

 

Aftenpostenin artikkeli sai melkein kyyneleet silmiini.

 

Samanlaisia tietoja tihkuu Yhdysvalloista. Tai paremminkin ennusteita. Esimerkiksi tässä:

 

http://www.nytimes.com/2014/09/09/us/climate-change-will-disrupt-half-of-north-americas-bird-species-study-says.html

 

Norjalaisen Listan lintuaseman tiedot perustuvat todettuihin tapahtumiin. Siis havintoihin. Ne eivät ole ennusteita.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Hieno otsikko - puhuttelee vahvasti! Olen havainnut, että maamme hidas ja kylmä kevät on myös selvä uhka muuttolinnuille. Hyönteisiä ei juuri ole. Itse ruokin lähiympäristön lintuja ja ahkerasti käyvätkin päivittäisen ateriansa noutamassa. Iloitsen jokaisesta visertäjästä. Pari päivää sitten pihalleni pyrähti aivan uusi laji - vaikutti punarinnalta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kottarainen ja kivitasku ovat vähentyneet,töyhtöhyyppä levisi pohjoiseen jo50-luvulla ja nyt on tullut mustarastas.

Toimituksen poiminnat