IngmarForne

Nocebo, pelottelu on tehokasta

Nocebo on latinaa, ja tarkoittaa suurin piirtein “Aion vahingoittaa”.

Placebo on latinaa, ja tarkoittaa suurin piirtein “Aion miellyttää”.

 

Tutkimuksissa … on voitu todeta että nocebo vaikutus voi kääntää kehon reagointia todelliseen lääketieteelliseen hoitoon positiivisesta negatiiviseksi. (Root-Bernstein 1998)

 

Nocebo on jotain, jonka pitäisi olla tehotonta, mutta joka aiheuttaa oireilua jostakin sairaudesta. Nocebo on sairas vaikutus, jonka aiheuttaa ehdotus tai uskomus että jotain on vahingollista.

 

Yli kaksi kolmasosaa kolmestakymmenestäneljästä yliopisto-opiskelijoista saivat päänsärkyä, kun heille kerrottiin että sähkövirtaus, joka todellisuudessa ei ollut olemassa, johdettuna heidän päänsä läpi, aiheuttaisi päänsärkyä.

 

Lähde: http://skepdic.com/nocebo.html

 

On siis täysin mahdollista saada ihmisiä uskomaan että he tulevat sairaiksi jostakin asiasta.

 

Haku sanalla nocebo antoi Googlella noin 418000 osumaa. Microsoftin hakukone Bing antoi 170000 osumaa. Tietoa nocebosta löytyy siis runsaasti.

 

BBC julkaisi helmikuussa 2015 jutun aiheesta otsikolla “Tarttuva ajatus, joka voi tappaa”.

http://www.bbc.com/future/story/20150210-can-you-think-yourself-to-death

 

Juttu alkaa näin: “Varo pelottelijoita. Kuten poppamiesten loitsut, niiden sanat voivat levittää uuden ajan vitsauksia. On kauan ollut tiedossa, että odotukset sairastua voivat olla yhtä vaarallisia kuin virus. Samalla tavalla kuin voodoo shamaanit voivat vahingoittaa uhrinsa suggestion kautta, jos saa jonkun uskomaan olevansa sairas voi usein tuottaa todellisa oireita taudista.”

 

"Negatiivisen odotukset voidaan välittää ystävillesi, naapureille ja vastaaville, ja ne leviävät hyvin nopeasti, ja tuottavat sosiaalisia Nocebo vaikutuksia suuren joukkoon ihmisiä," sanoo eräs tutkija.

 

1.3.2016 entinen EU-parlamentaarikko Eija-Riitta Korhola kirjoitti otsikolla “Onko tuulisairas luulosairas?”

Sitä on sitten levitetty oikein kunnolla:

http://blogit.iltalehti.fi/eija-riitta-korhola/2016/03/01/onko-tuulisairas-luulosairas/

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3516920-tuulisairas-ei-ole-luulosairas

sekä muutama muu paikka edellisten lisäksi. Sitä on julkaistu jopa ruotsiksi Åbo Underrättelser lehdessä.

 

15.4.2016 YLE julkaisi jutun Villi huhu tuulivoiman tappamista kanoista ei pidä paikkaansa – kanat tappoi minkki.

 

“Entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok.) kertoo sosiaalisessa mediassa, että tuulivoimaloiden läheisyydessä olisi kuollut merkittävä määrä kanoja Siikaisissa. Kunnaneläinlääkäri Päivi Lahti kertoo, että huhu ei pidä paikkaansa.”

 

Luulisin että kunnan eläinlääkäri tietää mitä todellisuudessa on tapahtunut.

 

Juttu sai jatkoa Iltasanomissa: Eläinlääkäri tyrmäsi huhut oudoista kanakuolemista – Eija-Riitta Korhola ei asiaa täysin usko

 

Linkki: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001159950.html

 

Vuonna 2013 Sydneyn Yliopisto Australiassa julkaisi tutkimuksen, jossa todettiin että suurin osa valituksista koskien tuulivoimaloiden vaikutuksista terveyteen tulivat alueilta jossa organisoitu tuulivoimavastustus oli julkaissut huolia tällaisesta vuoden 2009 jälkeen.

 

Valitukset terveysvaikutuksista olivat yhtä yleisiä kuin tiedot keinuhevosten jätöksistä, kunnes pelotteluryhmät alkoivat levitellä pelottelusanomansa, sanoo professori Simon Chapman, joka on tutkimuksen takana. Jos tuulivoimalat olisivat epäterveellisiä tai vaarallisia jollain tavalla, voisi odottaa valituksia kaikista alueista, jossa tuulivoimaloita sijaitsee, mutta todellisuudessa on suuri määrä tuulivoimapuistoja, josta ei ole kuulunut yhtään valitusta, sanoo Chapman.

 

Silti terveysongelmien määrä näyttää päivä päivältä moninkertaistuvan. Chapman on pitänyt luetteloa, kaikista niistä väitetyistä sairauksista, jotka tuulivoimalat väitetään aiheuttavan. Hänellä oli vuonna 2013 yli 200 tällaista sairautta listassaan.

 

Onko koskaan ollut suurempaa uhkaa ihmiskuntaa kohtaan, Chapman kysyy. Eikä ilmeisesti usko että tuulivoima on syy näiden yli 200 sairauden takana.

 

Lähde: http://www.slate.com/articles/health_and_science/alternative_energy/2013/03/wind_turbine_syndrome_debunking_a_disease_that_may_be_a_nocebo_effect.html

 

Miten luulosairaus voidaan erottaa todellisesta sairaudesta? Luultavasti ei mitenkään. Jos on sitä mieltä että on päänsärkyä, niin sitä on tai sitä luulee että on. Molemmissa tapauksissa oireet ovat samat. Pää särkee.

 

Mutta on täysin selvää että levittämällä perättömiä, voidaan saada suuri määrä ihmisiä uskomaan että todella ovat sairaita, ja myös että tuulivoima on syy siihen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat