IngmarForne

Työttömien haastattelut

 • Republikaanien suunnitelma. Suomessa tosin näännytetään ensin. Terveydenhuollon poistaminen köyhiltä kun on hieman myöhässä.
  Republikaanien suunnitelma. Suomessa tosin näännytetään ensin. Terveydenhuollon poistaminen köyhiltä kun on hieman myöhässä.
 • Uusi käytäntö.
  Uusi käytäntö.
 • Nyt ne myös työllistää....
  Nyt ne myös työllistää....
 • ... ja ehkä jopa tämänkin. Meillähän oli jokunen vuosi sitten mukamas työvoimapula.
  ... ja ehkä jopa tämänkin. Meillähän oli jokunen vuosi sitten mukamas työvoimapula.
 • Muuan ajatus vaan...
  Muuan ajatus vaan...
 • ... ja sitten ihmetellään miten tämä saattoi tapahtua.
  ... ja sitten ihmetellään miten tämä saattoi tapahtua.
 • Tehtävä suoritettu.
  Tehtävä suoritettu.

Heinäkuun lopulla työttömiä oli noin 378000.

Nyt hallitus on päättänyt että jokaista työtöntä pitää haastatella kolmen kuukauden välein.

Se tekee vuodessa tarvetta tehdä 4 x 378000 = 1512000 haastattelua. Tähän hallitus on varannut ensi vuoden budjetissa 17000000 euroa.

 

Turusta on esimerkki, jossa firma otti yhteyttä 500 työttömään ja onnistui työllistämään yhden. Tästä maksettiin firmalle yli 35000 euroa.

 

Näin ollen meillä on kasassa tietoa, jonka pohjalta voidaan hiukan miettiä tulevia.

 

1512000 haastattelua jaettuna 500 haastatelulla on yhtä kuin 3024 Turun tapausta. Jos onnistuu niin hallituksen toimilla saadaan työllistettyä 3024 ihmistä. Se on vähemmän kuin mitä ollaan pistämässä eläkkeelle. Niitä kun olisi kuulemma noin 5000.

 

Kun Turun esimerkin mukaan jokainen tapaus maksaa yli 35000 euroa, niin hallituksen kaavailu pitäisi maksaa 105840000 euroa. Olettaen ettei Turun tapauksessa kiskottu aivan silmitöntä ylihintaa, niin hallitus ilmeisesti lähtee siitä että nämä yksityiset firmat, joiden on kaavailtu huolehtivan haastatteluista suostuisivat tekemään sen hinnalla, joka olisi vain noin 16% siitä mitä perittiin Turun tapauksessa. Eli hallituksessa lähdetään siitä olettamuksesta että nämä firmat olisivat valmiita laskemaan hintojaan noin 84%. Se on aika kova alennus. Se on jopa niin kova että voidaan miettiä ettei se tule tapahtumaan.

 

Tästä syystä voidaan ounastella ettei se 17 miljoona tule riittämään alkuunkaan, tai sitten ei löydy firmoja, jotka hoitavat näitä haastatteluja. Tai hiukan molempia.

 

Avoin kysymys on myös se mitä näille yksityisille haastattelijoille, jotka eivät ole viranomaisia, ollaan velvollisia kertomaan, jos ja kun saa kutsun haastatteluun. Viranomaisvalta kun voidaan delegoida vain lailla. Tätä koskevaa lakia ei taida olla vielä olemassa, mutta tietysti hallitus huolehtii siitä että sellainen tullaan tekemään. Aika tulee sitten näyttämään mitä se pitää sisällään.

 

Osastopäällikkö Tuija Oivo työ- ja elinkeinoministeriöstä on kertonut Taloussanomille seuravaa:

 

“Oivo arvioi, että yksi työntekijä pystyisi tekemään päivässä kymmenkunta haastattelua. Osa haastatteluista onkin tarkoitus ulkoistaa yrityksille.”

 

Hyvä on. 10 haastattelua päivässä. Kun itse aloitin työelämässä 1970-luvulla, laskettiin että kuukaudessa on 21,25 työpäivää keskimäärin. Vuoden aikana on yksi kuukausi vuosilomaa, joten yksi henkilö pystyisi siis tekemään vuodessa 21,25 x 11 x 10 haastattelua. 2337 haastattelua. 1512000 haastattelua pitää tehdä vuodessa. Sen urakan hoitamiseen tarvittaisiin vähintään 645 ihmistä, jotka eivät muuta tee, kun haastattelevat. Luultavasti tarvitaan hieman enemmän, koska aikaa tarvitaan myös tiedon välittämiseen niille viranomaishenkilöille, jotka sitten tekevät varsinaiset viranomaispäätökset. Tämä johtaa päällekkäisyyksiin, koska aika kuluu raportin tekemiseen, ja toinen mokoma sen lukemiseen. Lisäksi päätöksen tekijällä ei ole kaikkien kohdalla kaikkea sitä tietoa, mikä saadaan vain henkilökohtaisella tapaamisella. Ja kun joillekin tätä henkilökohtaista tapaamista kuitenkin aiotaan suoda, niin jo pelkästään se, johtaa siihen että eri työttömät kohdellaan eri tavalla. Tasapuolinen kohtelu häviää. Jos sitä on ollut edes tähänkään saakka.

 

“Osa haastatteluista onkin tarkoitus ulkoistaa yrityksille. Viranomaispäätöksiä, kuten sanktioiden määräämisiä, ei kuitenkaan voi siirtää yksityisille toimijoille.”

 

Äärettömän kaunista! Aletaan siis toimia kuten vakuutusalalla. On vakuutuslääkäreitä, jotka eivät koskaan tapaa potilasta, mutta silti voivat lausunnollaan evätä vakuutuskorvauksen maksamista. Nyt ollaan luomassa järjestelmää, jossa työttömälle voidaan langettaa sanktiota, ilman että se joka tekee päätöksen tästä koskaan tapaa tai puhuu k.o. työttömän kanssa.

 

Jos on lukenut Henri Charrieren romaanin Papillon voidaan tätä vertailla rangaistukseen, joka ranskanlaisessa eristysvankilassa 1930-luvulla määrättiin niille, jotka eristysvankilassa rikkoivat sääntöjä. Niiden ruoka-annos pienennettiin. Oli tapauksia, jossa vankeja näännytettiin kuoliaaksi asti. Ellei mielenterveys pettänyt ennen sitä.

 

Kun sanktiona on karenssi, eli tukien epääminen määräajaksi, rangaistus on periaatteessa sama kun ruoka-annoksen epääminen kokonaan määräajaksi. Sen lisäksi että pitää nääntyä nälkään, voi siinä sivussa mennä muutakin. Esimerkiksi asunto alta. Ja terveys, tai jopa henki.

 

Työttömyys ja köyhyys on Suomessa ankarin mahdollinen rikos. Se on vielä suurempi rikos, jos sattuu olemaan yksinäinen yksilö. Jo onhan niitäkin. Lehdissä on kerrottu ihmisistä, joita kukaan ei seuraa haudan lepoon.

 

“– TEM ei kaavaile maksavansa yrityksille pelkästä haastattelujen järjestämisestä, vaan tulosperusteisesti sen mukaan, miten hyvin työnhakijat työllistyvät, Oivo kertoo.”

 

Ja noilla eväillä pitää vielä antaa tarjous, jonka taso pitää olla 16% totutusta?

 

Näin ollen köyhällä työttömällä ei kohta ole kuin kaksi vaihtoehtoa:

 1. Itsemurha

 2. Tehdä sellainen rikos että pääsee vankilaan, niin että saa kattoa pään päällä, ruokaa syödäkseen, ja terveydenhuoltoa. Ja uusii rikoksen, jos vankila-aika loppuu kesken ja joutuu palaamaan vapauteen. Vakavistakin rikoksista kun nykyään saattaa saada vain ehdollista. Vapaus tietenkin uupuu, mutta eihän tässä elämässä köyhänä saa mitään ilmaiseksi. Köyhänä eläminen on jopa kallimpaa kuin rikkaana eläminen.

 

If you want total security, go to prison. There you're fed, clothed, given medical care and so on. The only thing lacking... is freedom. Dwight D. Eisenhower 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Hieno homma. Monelle työttömälle ainoa omainen on viranomainen.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Haastatteluja vai haistatteluja? Valtio ja kunnat eivät tee elettäkään luodakseen oikeita työpaikkoja.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Hyvä kirjoitus.
Peltipoliiseilla ja näillä haastatteluilla saadaan huimat tuotot jolla voidaan ostaa lisää torkkupeittoja ja Suomi nousee.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Luin juuri taloyhtiön sähköiseltä ilmoitustaululta uutisen, jonka mukaan vantaalainen kahden lapsen äiti ei ollut kelvannut työttömäksi työnhakijaksi.

Kuinka ollakaan, tuli mieleen palanen omaa työhistoriaa. Tai sanotaanko, palanen työttömyyshistoriaa.

Olin kotona lasten kanssa kahdeksan vuotta. Ensimmäiset kolme vuotta kotihoidontuella ja loput omien säästöjen turvin. En ollut työttömänä työnhakijana vaan aidosti kotiäiti, omasta vapaasta tahdosta ja lasten oletetuksi parhaaksi.

Sitten kävi niin, että oli aika mennä töihin, mutta töitä ei ihan heti löytynyt. Hakeuduin työvoimatoimistoon ja ajattelin ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi.

Noh, mitä teki Hangon työvoimatoimisto? Ilmoitti, että edessä on kahden kuukauden karenssi. Ihmettelin, että mitä pahaa nyt olin tehnyt?

Syntini oli suuri. Olin ollut kotiäiti. Mikä pahis!

Kahden kuukauden kuluttua saatoin ilmoittaa työvoimatoimistolle, että pitäkää tunkkinne, sain hommattua itselleni töitä.

Ja niin olen aina tehnyt: hommannut itse itselleni jokaikisen työpaikkani - joita sattuneesta syystä on ollut monta. Työkkäristä ei näissä asioissa ole ollut mitään iloa.

- - - -

Eräs unohtumattomimmista kohtaamisista työvoimatoimiston kanssa oli kaksi vuorokautta puolison kuoleman jälkeen. Haastatteluaika oli sovittu viikkoja aikaisemmin, ja siitä piti pitää kiinni, vaikka puolisoni, jota olin hoitanut kotona, oli juuri kuollut. Ei auttanut, matkaan vain, vaati TE-toimisto.

Aika irvokasta oli istua työkkärin aulassa omaa vuoroaan odottamassa ja keskustella puhelimessa samaan aikaan sairaalasängyn poiskuljettamisesta. Tyypit olivat oven takana Hangossa, kun itse olin TE-toimistossa Karjaalla.

Tämä viimeisillä voimilla, koska byrokratia.

Siihen aikaan Hangosta piti käydä Karjaalla tällaisessa haastattelussa. Länsi-Uudenmaan juna- ja bussiyhteydet eivät ole maailman parhaimmat. "Pistäytyminen" TE-toimistossa Karjaalla vei vähintään puoli päivää. Ja päivä oli tietenkin kylmä ja sateinen.

Kävin TE-toimiston haastattelun jälkeen Karjaalla pizzalla, että jaksoin jatkaa päivää eteenpäin. Jostakin syystä omistaja tarjosi kokiksen kaupan päälle. Oli vielä aamupäivä, ja olin ainoa asiakas. Tällainen ystävällinen ele TE-toimiston tunnottomuutta vasten koettuna melkein särki sydämen - jos vielä jotain särjettävää oli jäljellä. Pizzerian omistaja ei mitenkään voinut tietää kokemastani menetyksestä, mutta TE-toimisto tiesi tasan tarkkaan, ja silti se juoksutti minua byrokratian vuoksi kuin koiraa.

Vuosi oli 2013, toukokuu. Kiitos pizzeriaan Karjaan Ratakadulle. En unohda pientä ystävällistä elettänne koskaan.

- - - -

TE-toimistojen haastattelut ovat hyödyttömiä. Ei niillä ole mitään tekemistä työllistymisen kanssa. Paitsi virkailijat tietysti työllistyvät.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

"TE-toimistojen haastattelut ovat hyödyttömiä. Ei niillä ole mitään tekemistä työllistymisen kanssa. Paitsi virkailijat tietysti työllistyvät."

Samaa minäkin ajattelen. Ne tehdään kyllä etupäässä työttömien kepittämistä silmällä pitäen.

Terveisin.

Ingmar Forne

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Oletko huomioinut ne yli 60 vuotiaat pitkäaikaistyöttömät, jotka pääsevät eläkkeelle? Ne vähentävät laskelmiasi.

Mitä vikaa on haastattelussa? Nehän voivat olla ihan hyödyllisiä. Virkailija ja työtön henkilö pohtivat yhdessä mitä keinoja voisi löytyä.

Ei työttömyys ilman toimenpiteitä ja keskinäistä virkailijan ja työttömän tapaamistakaan vähene.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

"Virkailija ja työtön henkilö pohtivat yhdessä mitä keinoja voisi löytyä."

Ehkä suurin ongelma että vapaita työpaikkoja ei ole läheskään sama määrä kun työttömiä. Siihen eivät mitkään haastattelut vaikuta yhtään.

Mitä virkailija ja työtön henkilö sitten pohtivat? Tuskin pohtivat miten työpaikkoja saataisiin lisää.

Työttömän kohdalla ensisijainen huoli on miten vakuttaa entuutestaan ja lähtökohtaisesti työttömiä kohtaan vihamielinen virkailijaa ettei päivittäiseen ruoka-annokseen annettava rahamäärä pidä pienentää entisestään. Tietysti olisi valtaenemmistön kohdalla todella mukavaa, jos löytyisi töitä, mutta se on jo lähtökohtaisesti aika vaikeaa. Kun vapaita työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole riittävä määrä.

Virkailijan tehtävä on toki muodollisesti työllistää, mutta varsin tärkeä tehtävä on myös löytää tekosyitä antaa työttömälle keppiä, josta rangaistuksen luonteesta johtuen syntyy valtiovallalle säästöjä, joiden tavoitteellinen taso pitäisi olla niin suuri että ne ensin kattavat sen 17 miljoonan lisämäärärahan johon näihin yksityisiin virkailojoihin annetaan ensi vuoden talousarviossa, ja sen ohella vielä mahdollisimman paljon lisää. Että rahat riittää Guggenheimiin ja muihin turhuuksiin, eikä tarvita työttömien ihmisten pitämiseen hengissä. Tämä aiheuttaa sen että virkailijat ovat lähtökohtaisesti vihamielisisä työttömiä kohtaan.

En ole missään nähnyt että olisi ilmoitettu kuinka paljon hallitus on laskenut että tällä tavalla saadaan säästöjä. Syy on hyvin yksinkertainen. Tähän ei haluta kiinnittää kansalaisten huomiota.

Meillä on hallitus jossa ainakin Timo Soini on tunnustanut olevansa republikaani. On siellä varmaan muitakin, mutta eivät sellaisia jotka tunnustavat olevansa.

Marraskuussa 2009 Arizonan osavaltion republikaaninen kuvernööri ilmoitti että osavaltio alkaa testata kaikki työttömyyskorvausta saavat huumeiden käytöstä. Kolme vuotta myöhemmin oli testattu 87000 ihmistä. Löytyi tasan tarkaan yksi käyttäjä niiden joukosta.

Aivan kuten maahanmuuttoviraston henkilökunnalla on poliittinen ohjaus päällä ettei turvapaikkaa pidä myöntää, tulee näillä haastattelevilla virkailijoilla olemaan poliittinen ohjaus päällä että karenssia pitää antaa. Että saadaan säästöjä.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Kun vain osa haastatteluista on tarkoitus ulkoistaa ja osa tehdä omin voimin, herää tiestysti myös kysymys millä perustella otetaan tai pääsee virkavastuulla olevan TEM virkailijan haastateltavaksi, ja millä perusteella pääsee sitten yksityistetyn - ainakin toistaiseksi ymmärtääkseni vailla virkavastuuta olevan - haastattelijan haastateltavaksi?

Tämä johtaa toiseen kysymykseen. Mitä on kullekin pakko kertoa?

Toimituksen poiminnat