IngmarForne

Kunta ja ilmastonmuutos

Hiljattain (maaliskuu 2017) on julkaistu tutkimus koskien neljän maan kansalaisten käsitystä ilmastonmuutoksesta. Tutkimus koskee kansalaisten käsityksiä Ranskassa, Norjassa, Englannissa ja Saksassa.

 

The Guardian lehti julkaisi jutun tästä tutkimuksesta 8.3.2017. Juttu on luettavissa (englanniksi) osoitteesta https://tinyurl.com/m462a3x

 

Itse tutkimus (englanniksi) on ladattavissa kokonaisuudessaan osoitteesta http://orca.cf.ac.uk/98660/7/EPCC.pdf

 

Tämä raportti on tosin mielenkiintoista luettavaa myös toisten kuin vaan ilmastonmuutoksen näkökulmasta katsottuna.

 

Milloin, jos koskaan, uskotaan sitten että ilmastonmuutoksen vaikutukset alkavat näkyä ja tuntua?

 

Kaikissa tutkituissa maissa noin 60% kysytyistä sanovat että ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat aistittavissa jo nyt. Maiden väliset erot ovat tässä suhteessa yllättävän pieniä.

 

Että ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat aistittavissa vasta lähimmän 10 vuoden aikana uskovat huomattavasti alle 20% kysytyistä kaikissa maissa. Ja häviävän pieni vielä vähempi määrä uskoo että kestää yli kymmenen vuotta, ennen kuin ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat aistittavissa.

 

Vuonna 2014 eräs vakuutusyhtiö Yhdysvalloissa veti Chicagon kaupungin päättäjät oikeuteen siitä että päättäjät eivät olleet vakuutusyhtiön mielestä riittävästi varustautuneet kaupunkia ilmastonmuutoksen vaikutuksia vastaan. Syytteen mukaan kaupungin päättäjien toimettomuus asiassa oli johtanut kiinteistö vahinkoihin ja aleneviin kiinteistön arvoihin, jotka olivat aiheuttaneet korvauksia ja kustannuksia vakuutusyhtiölle. Syyte vedettiin kuitenkin takaisin, ennen kuin tuomioistuin ehti päättää asiassa.

 

Kesäkuussa 2015 tuomioistuin Hollannissa antoi kuitenkin päätöksen asiassa, jossa yli 900 ihmistä olivat syyttäneet Hollannin hallitusta siitä, ettei hallitus syytteen mukaan oli ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin n.s. kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämiseksi. Tuomioistuin asettui kantajien puolelle. Hallitus ei siis tuomioistuimen päätöksen mukaan ollut tehnyt tarpeeksi asian eteen.

 

Kasvihuonekaasujen päästöt pidetään yleisesti voimakkaasti myötävaikuttavana tekijänä ilmastonmuutokseen. Hiilidioksidi on eräs tällainen kasvihuonekaasu.

 

Ja voidaan kai ajatella että joskus tulevaisuudessa saattaa Suomessakin tulla mahdolliseksi vetää joku kunnanvaltuusto käräjille, sen takia, että kyseinen kunnanvaltuusto ei ole tehnyt tarpeeksi ilmastonmuutoksen takia.

 

Elokuussa 2015 Citibank, joka on eräs maailman suurimmista pankeista, julkaisi raportin, jonka mukaan tulee erittäin kalliiksi olla tekemättä mitään ilmastonmuutoksen johdosta. Raportin mukaan investoinnit energian tuotantoon ilman fossiilisia polttoaineita voisi säästää maailmanlaajuisesti huimaavat 1800000 miljoonaa dollaria vuoteen 2040 mennessä. Jos ei tehdä yhtään mitään, pankki laski että se maksaisi maailmalle vielä enemmän huimaavat 44000000 miljoonaa dollaria vuoteen 2060 mennessä, johtuen ilmastonmuutoksen negatiivisista vaikutuksista.

 

Pankin raportti kokonaisuudessaan (englanniksi) on ladattavissa osoitteesta  https://tinyurl.com/nrdc8l9

 

Ei liene edes arvioitavissa millaiset kustannukset olisivat kunnalle ja kuntalaisille Kemiönsaaren kunnassa, mutta täysin ilman ylimääräisiä kustannuksia tuskin selvittäisiin. Sen lisäksi ilmastonmuutoksen vaikutus luontoon ja asumisympäristöön tulee olemaan erinomaisen suuri.

 

Eräs asia joka tuskin hetimiten tulee ajatelleeksi että on minkäänlaisia kytköksiä ilmastonmuutokseen on kasvava rikollisuus. Mutta kyllä sitäkin asiaa on maailmalla mietitty.

 

Helmikuussa 2014 Los Angeles Times lehti julkaisi aiheesta jutun. Juttu on luettavissa (englanniksi) osoitteesta

http://www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-sn-climate-change-crime-20140219-story.html#axzz2txfq8dwO

 

Myös Daily Mail kirjoitti aiheesta:

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2564806/How-climate-change-increase-CRIME-Warmer-weather-expected-bring-murders-rapes-assaults-robberies-claims-expert.html

 

Jutun aiheena olevan tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos (lämpeneminen) voi johtaa vuosisadan loppuun mennessä pelkästään Yhdysvalloissa lisääntyvään rikollisuuteen, johon kuuluu 22000 lisää murhia, 180000 lisää raiskauksia, 1,2 miljoonaa lisää törkeitä pahoinpitelyjä, 2.3 miljoonaa lisää muita (ei törkeitä) pahoinpitelyjä, 260000 lisää ryöstöjä, 1,3 miljoonaa lisää murtoja ja 580000 lisää ajoneuvon luvattomia käyttöönottoja, niin kuin asia ilmaistaan kauniisti täällä Suomessa, kun juristit ja kansanedustajat puhuvat siitä. Kansa puhuu yksinkertaisesti autovarkauksista.

 

Kustannukset tästä? Jossain 38 ja 115 miljardin dollarin väliltä yksinomaan Yhdysvalloissa, sanoo konsultti, joka on tehnyt kyseessä olevan tutkimuksen.

 

Voidaan ounastella että eräiden vakuutusten vakuutusmaksut tulevat nousemaan, koska niiden pohjalta maksetut korvaukset tulevat kasvamaan. Kotivakuutukset jotka kattavat murtovahinkoja esimerkiksi.

 

Voin kyllä kuvitella että jos ei muutoinkaan välitetä kuntalaisten oikeusturvasta ja ihmisoikeuksista, niin ei myöskään välitetä siitä minkälaisia seuraamuksia kuntalaisten hyvinvoinnille tulee lisääntyvästä rikollisuudesta.

 

Yhdysvaltojen nykyinen presidentti, Donald J. Trump, on useaan otteeseen esittänyt että hän ei usko ilmastonmuutokseen. Itse asiassa hän kyllä taitaa uskoa siihen kuitenkin.

 

14.9.2016 The Guardian lehti julkaisi jutun varoituksesta, jonka olivat esittäneet 25 sotilaallista asiantuntijaa, turvallisuusasiantuntijaa ja aikaisempien Yhdysvaltojen presidenttien neuvonantajaa. Varoituksen mukaan ilmastonmuutos on vakava uhka Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle ja kansainväliselle turvallisuudelle. Juttu on luettavissa (englanniksi) osoitteesta https://tinyurl.com/n2aghte

 

Ja mitä tekee Donald Trump tämän johdosta. No, hän on ilmoittanut haluavansa korottaa Yhdysvaltojen puolustusmäärärahoja 54 miljardilla dollarilla. Joten kyllä hän uskoo että ilmastonmuutos on tulossa, ja hän uskoo myös että se on vakava uhka. Hän ei kuitenkaan sano sitä avoimesti ja rehellisesti. Mutta sillä nyt on vähemmän merkitystä. Mitä hän tekee on merkityksellistä, ei se mitä hän sanoo.

 

Ja miten hän aikoo rahoittaa tätä? Leikkaamalla esimerkiksi määrärahat vanhuksille tarkoitetulle ruokapalvelulle (meals on wheels) ja leikkaamalla määrärahat koulutukselle.

 

  • “Tämän päivän pakolaiskriisi on esimakua siitä millaiseksi ilmastonmuutoksen seuraukset saattavat muodostua ellemme onnistu saamaan aikaiseksi globaali sopimus.” -- Ministeri Kimmo Tiilikainen, Keskustapuolue, marraskuussa 2015 ennen Pariisin ilmastosopimuksen neuvotteluja.

 

Mitkä poliittiset tahot Kemiönsaaren kunnassa ovat tällä kaudella vastustaneet että kunta ottaisi vastaan pakolaisia? Kyllä. Samat poliittiset tahot, jotka nykyään - kunnallisvaalien alla - sanovat että eivät usko että kunta voi mitenkään myötävaikuttaa millään tavalla ilmastonmuutosta vastaan. Tai yksinkertaisesti ohittavat koko asian sanomatta yhtään mitään.

 

Iltalehti julkaisi 27.2.2017 jutun tutkimuksesta siitä miten ilmastonmuutos vaikuttaa kiinteistöjen hintoihin.

http://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005102345.html

 

Nämä poliittiset tahot, jotka sanovat haluavansa toimia kunnan asumisympäristön puolesta ei ole mitään ajatuksia siitä miten edes voisi yrittää ehkäistä ilmastonmuutosta. Eräät jopa yrittävät kyseenalaistaa että ilmastonmuutos olisi kunnallisvaalikysymys. Se ei juuri anna aihetta luottamukseen.

 

Ympäri maailmaa on havaittavissa että tietämättömät muukalaisvihamieliset tahot väittävät - ilman todisteita - että ilmastonmuutoksen tieteellisyys on vähintäänkin kyseenalainen ellei peräti väärä. Se, että nämä samat tahot usein saavat huomattavia taloudellisia tukia tahoilta, joiden etujen mukaista olisi että jatketaan fossiilisten polttoaineiden käyttöä, siitä puhutaan vähemmän.

 

Näiden tahojen päämäärä on puolustaa fossiilisten polttoaineiden jatkuvaa käyttöä, estää uusiutuvan energiantuotannon kehittäminen, ja niin täydellisesti kun se vaan on mahdollista murskata Pariisin ilmastosopimusta.

 

Ilmastonmuutoksen vastatoimien vastustaminen ei ole enää pelkästään ääri-oikeiston kunniamerkki. Siitä on tullut keskeinen opinkappale ääri-oikeiston pyrkimyksessä saada tietämättömien kannatusta.

 

Ihmiset, jotka joutuvat kohtaamaan kasvavia energiakuluja, korkeammat vakuutusmaksut, tehottomampia sähköisiä vempaimia (niiden pitää nykyään olla mukamas energia säästäväisiä), ja muutoksia maisemassa ja luonnossa, tulevat tietysti kysymään onko kaikki tämä välttämätöntä. Syvästi sisimmässään he toivovat ettei näin olisi. Niiden määrä, jotka ymmärtävät että tämä on todellisuutta, ja että jotain pitäisi tehdä, on kuitenkin lisääntymässä.

 

Tunnusomaista oikeiston populistisen äänestäjäkunnan ytimelle on sen herkkäuskoisuus ilmastotieteen vastaiselle retoriikalle. He haluavat johtajan joka kertoo heille että heidän muukalaisvihansa on järkevä, samalla tavalla kun he haluavat johtajan, joka kertoo heille että tiede ilmastonmuutoksen taustalla on puppua.

 

Ainakin Australiassa ihmiset alkavat herätä siihen mihin tällainen retoriikka johtaa. Enemmän tuhoisia pensaspaloja, pitempi palokausi joka vuosi, enemmän äärimmäisen lämpimiä päiviä (47C on mitattu), pidempiä kuivuuden kausia. Ja sähköverkko, joka on niin ilmastointilaitteiden sähkönkulutuksen kuormittama, että sillä on vaikeuksia pysyä toimintakunnossa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Tämä on tärkeä aihe kaikille, mikäli haluaa säilyttää aistinsa.
Mainittujen tulosten mukaan lähes 40 % on jo osittain menettäneet aistinsa. Jos joku odottaa, että hän tulee vasta kymmenen vuoden päästä aistimaan jotain, hän erehtyy, sillä hän ei todennäköisesti aistisi mitään, jollei tosiasioita tunnusta nyt ja tee asialle jotain.
Häviävän pienellä osalla ei ole enää mahdollisuutta aistia koskaan mitään, jos minkäänlaista todellista reagointia ilmastonmuutokseen ei tapahdu edes kuntatasolla.

Ilmastonmuutos voi vaikuttaa aisteihimme, kun terveytemme ei kestä niitä muutoksia joita siitä aiheutuu.

http://www.theglobeandmail.com/opinion/heat-and-he...

http://www.huffingtonpost.com/entry/health-and-cli...

Jo flunssat voivat vaikuttaa aistien heikkenemiseen.

http://www.terve.fi/flunssa/moni-sairaus-voi-vieda...

Pitäkää huoli aisteistanne, jotteivät ne lamaannu. Ja äänestäkää.

Toimituksen poiminnat