IngmarForne

Erään kunnanvaltuutetun mielipaha

Jotta voi johtaa tilannetta, on oltava tilanteen tasalla eli hankittava ajantasaista tietoa ja ennusteita.

-- Tytti Määttä (Kuhmon kaupunginjohtaja 1.1.2018 alkaen) blogissaan Kainuun sähkökriisistä.

 

http://tyttimtt.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249114-ajatuksia-kainuun-sahkokriisista

 

Olen samaa mieltä. Ihan yhtä hyvin voisi sanoa myös näin:

 

Jotta voi johtaa kuntaa, on oltava tilanteen tasalla eli hankittava ajantasaista tietoa ja ennusteita.

 

Vuodesta 1981 vuoteen 2008 meillä oli tapana pitää Kemiön kunnassa vuosittaisia valtuustoseminaareja, joissa saatiin ajantasaista tietoa ja ennusteita. Kun vuoden 2009 alusta tehtiin kuntaliitos ja perustettiin Kemiönsaaren kunta jatkettiin uudessa kunnassa samalla tavalla. Kemiössä tällaiset valtuustoseminaarit olivat olleet tärkeitä tapahtumia juuri ajantasaisen tiedon ja ennusteiden saamiselle valtuutettujen tietoon, sekä vuorovaikutuksen ja tietyn luottamuksen rakentamiselle kunnan virkamiesten ja päättäjien välille.

 

Luottamus ei sitten välttämättä tarkoita sitä että ollaan kaikista asioista samaa mieltä. Voi olla luottamusta vaikka ei olla jostakin asiasta samaa mieltä.

 

Valtuusto on kunnan johtava päättävä elin ja siksi on tärkeää että valtuutetuilla on tiedossaan ajantasaista tietoa.  

 

11.1.2018 kunnanvaltuuttettu Janne Salonen sitten kirjoittaa otsikolla Päättäjien viinakset kunnan piikkiin.

 

http://jannesalonen11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248986-viinakset-kunnan-piikkiin

 

Ensiksikin suhtaudun hieman varauksella valtuutettu Salosen esittämiin lukuihin. Salonen kun on useaan otteeseen osoittanut olevansa faktojen kanssa enemmän tai vähemmän huolimaton. Vaikka itse kertoo olevansa tiedotusoppinut.

 

Esimerkiksi tässä:

 

http://ingmarforne.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239461-tyhja-tynnyri

 

Jos valtuutettu Salosen esittämä kustannus, noin 15000, pitää paikkaansa, on se kuitenkin varsin kohtuullinen kustannus, ajatellen mitä tällaiset tilaisuudet yleensä maksavat. Konsultin veloittama 2700 (Salosen luku) on sekin varsin kohtuullinen. On niitä nimittäin kalliimpiakin. Kuten seuraavassa:

 

http://www.businessinsider.com/here-are-all-the-six-figure-speaking-fees-that-hillary-clinton-received-after-leaving-the-state-dept-2015-5?r=US&IR=T&IR=T

 

Epäilen kyllä vahvasti että Hillary Clintonin puheet ovat hintansa arvoisia.

 

Yle:n mukaan konsultti olisi muuten veloittanut kuittien mukaan 2400 euroa. Eikä 2700, kuten Salonen esittää.

 

Mutta kaikki tämä on toisarvoista. Kuten valtuutettu Salonen kirjoittaa: “Minulla ei ole varaa naljailla kenenkään alkoholinkäytöstä, itsellenikin maistuu.” Ja sitten valtuutettu Salonen rupeaa naljailemaan juuri alkoholin käytöstä seminaarilla. Jotta saisi enemmän pontta näkemyksilleen Salonen vertaa tuoreeseen tutkimukseen nuorison alkoholin käytöstä Kemiönsaarella.

 

Se on kuitenkin mennyt Saloselta ohi että on vallan eri asia jos alaikäinen yläastelainen juo itsensä vahvaan humalaan verrattuna siihen että aikuiset ihmiset käyttävät alkoholia sivistyneesti sivistyneessä määrin. Sitä ei Salosen kirjoituksesta käy ilmi, mutta alkoholia käytettiin Yle:n mukaan seminaarilla kaiken kaikkiaan 930 euron edestä. Mistään ryyppäämisestä humalaan tuskin voi puhua.

 

465 euroa per päivä. Jaettuna 25 osallistujalla se tekee 18:60 per henkilö ja päivä. Se on kyllä varsin sivistynyttä alkoholin käyttöä se. Salonen ei valitettavasti ymmärrä sivistyksestä paljoakaan. Hänelle on ollut tarpeellista kertoa jopa erikseen että kutsuvierastilaisuuteen ei ole menemistä, jollei ole kutsua saanut. Sivistyneelle se on itsestään selvä.

 

Salonen jatkaa kun on kerran päässyt vauhtiin: “Ja samalla kunta ostaa meille päättäjille kahmalokaupalla alkoholia, perusteena seminaari, illanvietto ja toisiimme tutustuminen.”

 

Kahmalokaupalla? 18:60 per henkilö ja päivä? Kahmalokaupalla? Todellako? Onkohan jollakin suhteellisuuden taju hakusessa?

 

Poimitaan Salosen kirjoituksen kommenttien joukosta. Siitä loppupäästä. Kalervo Niementaus kysyy: “Minusta Janne ei kertonut missään kohtaa, montako tölkkiä/lasillista itse joi?”

 

Koska epäilen ettei Salonen aio vastata siihen, niin kerron tarkalleen kuinka paljon hän joi. Tai tarkemmin, annetaan Janne Salonen itse kertoa.

 

Facebookilla Janne Salonen kertoo nimittäin ettei hän itse päässyt mukaan. Se tarkoittaa ettei hän juonut yhtään tölkkiä/lasillista. Ja tämä taitaa olla koko Salosen kirjoituksen varsinainen syy. Hänen mielipahansa siitä kun ei itse päässyt nauttimaan pöydän antimista.

 

Samalla Salonen tulee paljastaneeksi että hän on laiminlyönyt tehtävänsä valtuutettuna kun ei ole osallistunut valtuuston seminaariin, jossa on jaettu ajankohtaista tietoa valtuutetuille.

 

Lisäksi näyttää vahvasti siltä että valtuutettu Salonen on kirjoituksensa myötä menettänyt kunnanjohtajan luottamuksen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Kommentoinnin asetus. Ei muuta.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

ööö...tarkoittaako tuo, että ennakko-sensuuri on ´päällä´?

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

ei näköjään ole päällä..

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Juuri loppui tv3:ssa tunnin ohjelma saareltanne. On teillä upeat maisemat.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ohjelma taitaa vielä jatkua. Ja tulee varmaan uusintana lähipäivinä. Ei taida olla punkkeja erityisen paljoa, kuten Ahvenanmaalla? Kalatkin vissiin isompia kuin ahvena.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Vastasin jo Salosen blogiin ja käsitykseni mukaan asia on kokolailla olematon.
Minusta jonkin suunnittelukokouksen tai vastaavan pitäminen kerran vuodessa jossain muualla kuin vakinaisessa kokoustilassa on hyvinkin perusteltu.

Näissä jutuissa lienee yleistä, että verrataan mitä muuta summalla olisi saanut. Varmasti jotain olisi saanut, mutta olisiko siihenkään oikeata, kaikkien hyväksymää kohdetta löytynyt. Aivan varmasti, jos kysytään kahden pikkulapsen äidiltä tai vanhukselta, niin oikea kohde olisi erilainen.

Sanotaan, että ellei ihmisellä ole todellisia ongelmia, niin ne kyllä jostain etsitään. Tämä yhteisen kokoontumisen kritisointi kuuluu minun
mielestäni juuri tuollaisiin asioihin.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Näin kommentoin Salosen blogia.

Porissa Heikki Kosken ollessa kaupunginjohtaja ei viinaksia tarjoiltu, kun aiemmin niitä nautittiin reippaanpuoleisesti. Kun Heikki lähti ALKOon pääjohtajaksi niin viinakset alkoivat virrata ja laulu raikata taas Karhukaupungissa siihen tapaan, että Kaupunginjohtaja Sinisalmi sai varoituksen alkoholin käytöstä.

Ehkä valtuusto voisi itse tehdä aloitteen, että kunnan tilaisuuksissa ei tarjota alkoholia eikä muuta ilojuomaa. Jos haluaa laulaa ja juoda niin tuo omat juomat mukaan ja tarjoaa valtuustokaverillekin. Eikö se ryyppykavereiden side ole ikuinen ja toveruus myös?

Onneksi mulle ei maita ilojuoma enkä ymmärrä miksi sitä pitää ottaa. Mutta ottakoot, jos haluaa tuhota 10000 aivosolua lasillista vastaan. Mutta ensi kerralla voisi olla tilalla hamppusätkä sehän saa unelmat lentoon!

Toimituksen poiminnat