IngmarForne

Nenävero

Nenävero on vanhimpia veroja mitä Skandinaviasta löytyy. Se juontaa alkunsa aikaan ennen Kristinuskon saapumista. Kristinuskon myötä siitä tuli kirkollinen vero. Käytännössä se oli henkilökohtainen vero, johon nimikin viittaa - nenävero.

 

Nykyäänkin maksetaan nenäveroa vaikkakaan se ei enää nimitetä edes veroksi. Nykyaikainen versio eroaa keskiaikaisesta nenäerosta oleellisesti.

 

  • Nykyään nenävero maksetaan vähintään kerran viidessä vuodessa.

  • Tärkeintä nenäveron suhteen on kuitenkin kuitti siitä että on sen maksanut.

 

Se joka ei ole maksanut nenäveronsa ei nyky-yhteiskunnassa ole periaatteessa olemassa. Hän on elävänä kuollut. Dead Man Walking.

 

Jollei ole maksanut nenäveronsa ei voi saada palkkaa.

 

Tämä johtuu siitä että vuonna 2013 tehtiin pienoinen lakimuutos.

 

“Palkka on maksettava työntekijän osoittamalle pankkitilille. Palkka voidaan maksaa käteisenä vain pakottavasta syystä.”

 

Jos asianomaisella ei ole pankkitiliä se ei taida olla lakitekstissä mainittua “pakottava syy”. Ei ainakaan Valtiovarainministerin virkamiesten mukaan. Olen kysynyt. Ei oikein haluttu ottaa kantaa siihen mikä voisi olla pakottava syy.

 

On aika lailla mahdotonta avata pankkitili jollei pysty näyttämään kuittia siitä että on maksanut nenäveronsa. Näin ollen ei voi saada palkkaakaan, jollei ole maksanut nenäveronsa.

 

Athelstan oli Englannin kuningas kuolemaansa saakka vuonna 939. Hän sääti aikanaan lain jonka mukaan jokaisella piti olla herra. Nykyään on hiukan sama tilanne. Nykyään kaikilla pitää olla pankki. Ja sen takia on pystyttävä näyttämään kuittia siitä että on maksanut nenäveronsa.

 

On mahdollista maksaa laskunsa kätäisellä R-kioskin tiskillä. Olen kokeillut sitäkin. Se on muuten halvempaa kuin maksaminen pankin tiskillä. Mutta yllätyksekseni silloinkin vaadittiin että esittäisin kuittia siitä että olin maksanut nenäveroa. Ilmesesti se että maksoin puhelinlaskuni alkuperäisellä paperilaskulla oli hyvinkin epäilyttävä toimenpide. Ettei vaan ollut kyse jonkinlaisesta teleoperaattorini rahanpesuoperaatiosta?

 

Postista ei voi noutaa pakettia ilman että esitetään nenäverokuittia.

 

On mahdotonta ajaa autoa laillisesti jollei ole maksanut nenäveroa. Kun itse aloin ajaa autoa 1980-luvulla maksettiin siltä osin nenäveroa kerran ja saatiin kuitti, joka oli voimassa kunnes täytti 70. Tältä osin on nenävero kuitenkin korotettu, sillä nykyään pitää auton laillisesta ajamisesta maksaa erillinen nenävero joka viidestoista vuosi.

 

On edellen mahdollista äänestää, vaikkakin ei olisi maksanut nenäveroa. Äänestyspaikka on niitä harvoja paikkoja jossa edellen VOI olla elävänä elossa - eli TUNNETTU - ilman että välttämättä pitää esittää jonkinlainen kuitti maksetusta nenäverosta. Mutta ei ole mitenkään varmaa että näin on myös tulevaisuudessa.

 

Yhdysvalloissa on osavaltioita jossa äänestäminen ei käy päinsä ollenkaan jollei pysty esittämään kuittia maksetusta nenäverosta. Äänioikeuden rajaamiseksi vain rikkaimmalle väestönosalle on korotettu nenäveron tasoa niin korkeaksi ettei kaikilla ole vara maksaa sitä. 1800-luvulla oli monissa maissa asetettu tulorajoja äänioikeudelle monissa maissa. Suomi oli ensimmäisiä maita maailmassa jossa otetiin käytöön yleinen ja yhtäläinen äänioikeus kaikille.

 

Kun nyt kuitenkin ollaan tuomassa kaiken maailman ajatuksia Yhdysvalloista ei ole mahdoton ajatus että myös Suomessa tehtäisiin nenäveron maksukuitin esittäminen pakolliseksi jos haluaa äänestää.

 

Kun edellisessä blogissani (http://ingmarforne.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257631-tyovero) kerroin Kokoomuksen puheenjohtajan, Petteri Orpon, tuntemasta kauhusta tuloverojen maksamisen suhteen en pidä mahdottomana että hän Yhdysvaltalaisten esikuvien mukaisesti korottaa nenäveroa niin että sen maksaminen kävisi eräille todella vaikeaksi vielä tällä vaalikaudella. Siinä olisi sitten Kokoomuksen kansanedustajalle Jaana Pelkoselle myös lisää ihmettelemistä. Samalla saataisiin köyhät pois äänestämästä. Nehän voisivat kenties äänestää sellaisia tahoja jotka haluavat korottaa ökyrikkaitten tuloveroja.

 

Muistan vieläkin kun meidän historian opettajamme kuvasi sitä vaalijärjestelmää tulorajoineen äänestysoikeudelle, joka oli vallalla monissa maissa 1800-luvulla. Se meni näin.

 

“Erään miehen vaurauden perusta oli se että hän omisti ison sikalan. Vaurautensa ansiosta hänellä oli äänioikeus yleisissä vaaleissa. Sitten sattuikin eräänä yönä että sikala tuhoutui tulipalossa - siinä olevat siat mukaan lukien - ja mies menetti omaisuutensa. Hänestä tuli rutiköyhä ja hän menetti siten myös äänioikeutensa.”

 

Ja sitten tuli se niitti:

 

“Tällaisessä järjestelmässä voidaan kysyä kenellä sitä äänioikeutta oikeastaan oli. Miehellä vai sikalan sioilla?”

 

Tärkein nenäverokuitti nykyään on Henkilöllisyyskortti. Se on voimassa ainoastaan viisi vuotta, jonka jälkeen on taas maksettava nenäveronsa että saa uuden ja voimassa olevan nenäverokuitin.

 

Nenäverokuitti on esine, jonka eteenkin kaiken maailman viivakoodilukijat haluavat kopeloida. Kukaan ei enää tunnu osaavan tietojen syöttöä näppäimistöltä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Tällä kommentilla asennan viestin sähköpostiini mahdollisista kommenteista. Ei muuta tällä haavaa.

Toimituksen poiminnat