IngmarForne

Orjavaltio Suomi

  • Aikamme orjat eivät ole kahleissa vaan velassa.
    Aikamme orjat eivät ole kahleissa vaan velassa.
  • Kokoomuslainen vasemmalla....
    Kokoomuslainen vasemmalla....
  • Eihän nyt ihmisoikeuksista piitata.....
    Eihän nyt ihmisoikeuksista piitata.....

Puhukaamme asioista niiden oikeilla nimillä.

 

Kansainvälisten (YK, ILO, OECD, ihmisoikeusjärjestöt jne.) määritelmien mukaan orjuus on:

1. Työtä, josta ei voi kieltäytyä.

2. Työtä, josta ei saa riittävää toimeentuloa.

3. Työtä, johon ei voi vaikuttaa.

4. Työtä, jota ei voi valita

5. Työtä, johon joutuu pakotettuna

6. Työtä, josta kieltäytymisestä seuraa rangaistus.

 

Seura kertoi taannoin (19.7.2018) että Suomessa yli 500000 (514444) ihmistä tekevät ilmaista työtä.

 

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/yli-500000-suomalaista-tekee-ilmaista-tyota/

 

20.7.2018 Seura paljasti: Aktiivimalli on vain jäävuoren huippu – Pysäyttävä kirje asiantuntijalta: ”Palkattoman työn määrä on räjähtänyt”

 

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/aktiivimalli-jaavuoren-huippu-pysayttava-kirje-asiantuntijalta-palkattoman-tyon-maara-rajahtanyt/

 

Asiantuntija on nimetön TE-toimiston virkailija. Hänelle pitää nostaa hattua. Hänellä on vielä omatunto tallella. Ymmärrän hyvin että haluaa pysyä nimettömänä, sillä vaikka se olisi laitonta, niin paljastuessaan hän joutuisi samanlaisen vainon kohteeksi kuin vaikkapa Julian Assange tai Edward Snowden. Eliitti ei pidä siitä että sen typerimmät edesottamukset paljastetaan.

 

Mutta onhan meillä tällaisten tapausten varalle tulossa urkintalaki, joka parhaillaan on eduskunnassa. Että tällaiset epäkohtien paljastajat voidaan paljastaa. 

 

Edellisestä poimittua: ”Yrittäjä oli nauranut nuorelle päin naamaa, että miksi ihmeessä hän maksaisi edes osan palkkakuluista, sillä hän saa koko ajan ilmaista työvoimaa”

 

Niinpä. Miksi palkata, kun valtiovalta mahdollistaa ilmaisen orjatyövoiman käytön?

 

Edellisestä poimittua: Virkailijan mukaan työ- ja elinkeinoministeriön ohjeisiin on kirjattu, ettei työkokeilijoita tulisi ohjata sellaisille työnantajille, jotka toistuvasti käyttävät työkokeilijoita niin ettei kokeilu johda työsuhteeseen.

 

Ahaa!! Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeet tähtäävät siis työttömän työttömyyden jatkumiseen, eikä siihen että työtön työllistyisi. Tähdätään siis orjuuden pitkittymiseen.

 

20.7.2018 Seura julkaisi myös ministeriön reaktion TE-toimiston virkailijan kertomukseen: Ministeriö kommentoi hurjia väitteitä ilmaistyöstä: ”Täysi yllätys meille” – Suomensimme sekavan vastauksen

 

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/ministerio-kommentoi-hurjia-vaitteita-ilmaistyosta-taysi-yllatys-meille-suomensimme-sekavan-vastauksen/

 

Ai? Se piti suomentaa. Eikös ministeriössä osata suomea? Siis kansankieltä?

 

Ministeriön virkamies: “Nämä väitteet tulivat minulle ihan yllätyksenä. En ole aiemmin kuullut tällaisesta”.

 

Hei! Jopa Donald Trump voisi luultavasti vastata paremmin. Vaikka Jari Tervon mukaan (Helsingin Sanomat 1.7.2018) Trump onkin Yhdysvalloissa ahkerimpia fake news tuottajia.

 

21.7.2018 Seura jatkoi aiheen käsittelemistä: Ilmaistyön määrä paisuttaa piilotyöttömyyttä – mikä on todellinen työttömyysprosentti?

 

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/ilmaistyon-maara-paisuttaa-piilotyottomyytta-mika-on-todellinen-tyottomyysprosentti/

 

Niinpä. Mikä on todellinen työttömyysprosentti? Hallitus haluaa kernaasti väittää että ollaan saavuttamassa hallituksen oma työllisyystavoite. Itse asiassa näyttää siltä että tämä on samanlaista tilastoilla kikkailua kuin esimerkiksi Kreikassa harrastettiin ennen maan talouden romahtamista ja mittavien tukipakettien luomista.

 

Jos kieltäytyy työstä tulee niin sanottu karenssi, joka on itse asiassa kiertoilmaisu uhkailulle hitaalla nälkäkuolemalla.

 

Vuonna 1969 ilmestyi ranskaksi Henri Charrieren romaani Papillon. Kirjasta on tehty kaksi elokuvaa, 1973 ja 2017. Romaani on kertomus Charrieren elämästä rangaistusvankina 1930-luvun Ranskan Guayanassa. Romaanissa kerrotaan myös sikäläisen vankilajärjestelmän sisäisestä rangaistusjärjestelmästä, eristyksestä. Jos oli joutunut eristykseen ja rikkoi sääntöjä senkin jälkeen, rangaistuksena siitä oli muutenkin niukan ruoka-annoksen pienentäminen entisestään. Rangaistiin siis nälällä.

 

Saat valita vapaasti, joko menet ilmaiseksi “töihin”, tai näännytkö nälkään. Valinta on täysin vapaa, eikö vaan?

 

Kuvitteliko joku että olisin käyttänyt vertauksena keskitysleiriä? Ajatus kävi kyllä mielessä.

 

Mutta eihän tässä vielä kaikki.

 

19.7.2018 englantilainen Daily Mail lehti sattumoisin julkaisi uutisen, jonka mukaan Pohjois-Koreassa on suhteessa väestöön eniten orjia maailmassa. Joka kymmenes Pohjois-Koreassa on orja.

 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-5970953/North-Korea-largest-number-SLAVES-world-one-ten-subjected-forced-labour.html

 

Tästä uutisesta poimittua: "You cannot refuse. If the work unit leader orders you to go to work, you have to do it. If you don't, then your food rations are cut off."

 

Käännös: “Et voi kieltäytyä. Jos työyksikön johtaja käskee sinut menemään töihin, sinun on mentävä. Jollet mene, ruoka-annoksesi leikataan.”

 

Kutakuinkin siis kuten Suomessa käytännössä.

 

Suomen väkiluku on noin 5,5 miljoonaa. Jos 500000 tekee orjatöitä, se tarkoittaa että Suomessa noin joka yhdestoista tekee orjatöitä. Pohjois-Koreassa orjatöitä tekee joka kymmenes. Emme siis ole paljon jäljessä.

 

Onneksi olkoon. Kokoomukselle, Keskustalle, Perus-Suomalaisille ja Sinisille. Teidän ansiostanne olemme orjavaltiona lähes maailman huippua. Ihan varmasti kymmenen pahimpien joukossa.

 

Petteri Orpo Iltasanomissa 17.7.2018: sdp:n kannatuksen kasvusta: ”Näen sen erittäin huolestuttavana”

 

Niin. Onhan se varmaan huolestuttavaa. Kokoomuslaiset saattavat joutua maksamaan hiukan enemmän tuloveroja. Ja jopa käypää palkkaa tehdystä työstä. Se orjavaltio jonka Te olette ollut mukana luomassa saattaa tulla tiensä päähän. Ymmärrän että se hirvittää.

 

Joulukuussa 2017 pääministeri Juha Sipilä esitti toivomuksenaan että hallitus muistetaan sadan vuoden kuluttua rohkeudestaan tehdä uudistuksia.

 

Orjuus lopetettiin Suomesta kuninkaan käskyllä vuonna 1335. Kyllähän me voimme muistaa Juha Sipilän hallitusta tulevaisuudessa. Siitä että se palautti orjuuden Suomeen vajaat 700 vuotta sen jälkeen kun se oli lakkautettu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Tuollaiset perseilytulkinnat ovat älyttömiä. Työssäkäyvällekin tulee 'rangaistus' jos työt lopettaa. Ja pummit orjuuttavat työssäkäyviä jatkuvasti. Meidän on tehtävä työtä jotta pummit voivat varastaa rahat.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Onko ihminen siis pummi, jos tekee ilmaiseksi samanlaista, tai verrattavissa olevaa, työtä, josta sinä saat rahaa? Eikös se silloin mene juuri päinvastoin? Firmat teettävät työt ilmaiseksi, jotta niillä on varaa maksaa enemmän palkkaa sinulle ja osinkoja omistajille?

Pekka Pylkkönen

Pummi on ihminen joka ottaa vaikkei anna. Kyllä sellainen voi osua johonkin yläluokkaiseenkin henkilöön jos sitä tarkoitat. Yrittäjä joka ottaa harjoittelijoita tekemään tuottavaa työtä ilman että pystyy tarjoamaan harjoittelijalle mitään, kuten esimerkiksi uutta osaamista, varmaankin osuu tähän kategoriaan.

Enimmäkseen tämä kuitenkin tarkoittaa ihmistä joka on valmis panemaan kätensä veronmaksajien taskuun ilman että panee tikkua ristiin oman ja toisten hyvinvoinnin eteen. Tältäkin palstalta sellaisia kyllä löytyy.

Matti Niemi

Minustakin taitaa olla tulossa orja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Huono toimeentulo tai vaihtoehtojen vähäisyys itsensä elättämiseksi ei ole orjuutta.
Orjat eivät olisi voineet kieltäytyä työstä edes sillä seurauksella, että ruoan saanti lopetetaan. Heidät pakotettiin väkivalloin työhön.

Jos kieltäytyy työstä eikä saa TE-tukea, niin Suomessa saa edelleenkin sossusta rahaa. Sekään ei silti ole kovin oleeellista tämän orjamääritttelyn kumoamiseksi, vaan se, että jokainen on vapaa tekemään muutakin. Perustamaan oman yrityksen, matkustamaan pois Suomesta, kerjäämään kadulla j.n.e. Orjilla oli pallo jalassa eikä vaihtoehtoja ollut edes periaatteessa.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Jaa? Että sossusta saa rahaa? Teillä ei taida olla omakohtaisia kokemuksia asiasta. Uskomuksia kylläkin. Ei sitä nykyään saa sossusta vaan Kelalta. Eikä ilmeisesti aina sieltäkään.

https://yle.fi/uutiset/3-10314868

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyse ei ole siitä mistä annetaan rahaa ja kuinka paljon ("sossuksi" kutsutaan vieläkin yleensä toimeentuloktukea haetaanpa se sitten kelalta tai oikeasta sossusta, joka edelleenkin myöntää täydentävää sosiaaliturvaa), vaan kyse on siitä, että orjuutta ei voi määritellä sitä kautta antaako yhteiskunta vastikkeetta tarpeeksi rahaa vai ei. Orjuus tarkoittaa aivan muuta.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne Vastaus kommenttiin #10

Siinä tapauksessa näkisin miellelläni Juha Kuikan määritelmä orjuudesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Referenssiksi muutamia määräyksiä koskien orjien oikeuksia Yhdysvalloissa:

"Violence against slaves

Virginia, 1705 – "If any slave resists his master... correcting such a slave, and shall happen to be killed in such correction... the master shall be free of all punishment... as if such accident never happened."
South Carolina, 1712 – "Be it enacted by the authority aforesaid, That no master, mistress, overseer, or other person whatsoever, that hath the care and charge of any negro or slave, shall give their negroes and other slaves leave... to go out of their plantations.... Every slave hereafter out of his master's plantation, without a ticket, or leave in writing, from his master... shall be whipped...."
Louisiana, 1724 – "The slave who, having struck his master, his mistress, or the husband of his mistress, or their children, shall have produced a bruise, or the shedding of blood in the face, shall suffer capital punishment."

https://en.wikipedia.org/wiki/Slave_codes

Orjilla ei siis ollut mitään kansalaisoikeuksia ja isäntä sai ttietyissä tilanteissa jopa tappaa heidät. Siinä ei ollut kyse TE-tukien riittämättömyydestä.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne Vastaus kommenttiin #20

Kun peräänkuulutin määritelmää kaipailin jotain tällaista:

http://tieteentermipankki.fi/wiki/M%C3%A4%C3%A4rit...

Yllä olevassa on paljonkin puutteellisuuksia. Olen aika varma että myös Juha Kuikka on sitä mieltä ettei Donald Trump ole orja. Kuikan orjuuden määritelmän mukaan Donald Trump olisi kuitenkin Suomessa orja. Määritelmässä täytyy siis olla jonkinlainen valuvika.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juha!
Lue nyt vaikka tuo Fornen antama ensimmäinen linkki, ja kerro sitten mistä mielestäsi on kysymys.
Tässä:
https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/yli-500000-su...

Henry

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Lainsäädännöllä pitäisi yrityksille tehtävä ilmaistyö kieltää, koskien kaikenlaista harjoittelua, perehdytystä yms. Menneinä aikoina koululaisetkin olivat kesätöissä ja saivat siitä palkaa.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

En ole kieltämisen kannalla mutta homman pitäisi toimia oikein. Jos olet harjoittelemassa, tai perehdytyksessä, niin et tee hommia yksin vaan aina on vanhempi työntekijä vieressä seuraamassa ja neuvomassa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Saat valita vapaasti, joko menet ilmaiseksi “töihin”, tai näännytkö nälkään. Valinta on täysin vapaa, eikö vaan?"

Itse asiassa sana "ilmaiseksi" tulisi poistaa, koska muutenhan tuo toihinmeneminen ei poistaisi nalkakuolemaa.

Mutta tuohan on kapitalismin perusolemus. Se, etta tyolaiset saavat itse valita isantansa, ei poista sita, etta tyolaisten on pakko valita isantansa ja tehda naille toita tai muuten edessa on nalkakuolema.

Siksi kapitalistisesta talousjarjestelmasta kaytetaan myos nimitysta palkkaorjuus.

Tottakai sosialistisessakin yhteiskunnassa on pakko tehda toita, koska toimeentulo syntyy juuri tyonteosta. Erona on se, etta sosialistisessa yhteiskunnassa kansan tekeman tyon hedelmat rikastuttavat koko kansaa eika pienta vahemmistoa niin kuin kapitalistisessa yhteiskunnassa.

Pekka Pylkkönen

Suomi lienee sitten umpisosialistinen maa. Kuten 99% maailman maista. Näytä yksi maa jossa talouskasvun seurauksena kaikkien tuloluokkien tulot eivät olisi kasvaneet.

Ehkä määrittelemme asian Kejolaisittain uudestaan. Kapitalismi tarkoittaa sitä että kaikki rikastuvat. Sosialismi tarkoittaa sitä että kaikki köyhtyvät.

Toni Rintala

Eiköhän lähes jokaisessa työssä ole osuuksia, joita ei aina halua tehdä, mutta kun on pakko. Muuten ei työ etene.

Ruokaakaan ei ole pakko tehdä. Sen voi ostaa valmiiksi tehtynä. Mutta pakko on ruokaa hankkia/ostaa jotta elää.

Käyttäjän MariannaRidderstad kuva
Marianna Ridderstad

Loistava kirjoitus.

9 e/päivä ei Suomen kustannustasolla ole palkkaa, vaan pilkkaa.

Kuntouttavat sun muut on muutettava siten, että kyseessä on palkka 9 e/h. Tunteja voi sitten olla vaikka vain yksi päivässä tai yksi päivä viikossa. Nykyinen systeemi on pelkkää ilmaistyövoiman tarjontaa ja sellaisena sitä myös käytetään. Tälle on tultava loppu.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Suurimmaksi osaksi samaa mieltä, mutta opiskelijoiden työharjoittelu on siellä harmaalla alueella, toisaalta se tarjoaa koulun aikana arvokasta oppia ja myös mahdollisesti tulevaisuudessa työpaikan, vaikka onkin pakollinen valmistumisen kannalta. Jos heille velvoitetaan maksamaan palkkaa niin nuo harjoittelupaikat katoaa kuin tuhka tuuleen, jolloin immateriaalinen hyöty jää saamatta opiskelijalta.

Ilmaisduunia teetetään aivan julmetusti Suomessa, mikä on miljardien yritystukien lisäksi iso tulonsiirto yrityksille, työttömyys maksoi 6 miljardia 2017, kun yritystuet ilman ilmaisduunia 8 miljardia, jos lasketaan arvonlisähuojennukset mukaan. Tuo 6 miljardia valuu yrityksile työttömien kulutuksen kautta.

Kaikesta tästä huolimatta yrityksillä ja kunnilla tuntuu olevan tarve ilmaistyölle.

Pekka Pylkkönen

Nuohan ovat ihan alakohtaisia. Koodarin, raksamestarin tai lvi-inssin ei tarvitse tehdä palkatonta harjoittelua edes amk-tasolla. Jos taas kouluttaudut julkisen puolen duuneihin tai alalle josta puuttuvat asiakkaat, kukapa siitä harjoittelusta maksaisi.

Koodareita tai raksahemmoja ei saa kouluistakaan kuin isolla rahalla.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Palkallisesta työharjoittelusta (oppisopimus) ei saa kuin osan koulujen vaatimasta työharjoittelusta suoritettua, muistaakseni maksimi 4 viikkoa, tämä liittyi jotenkin koulujen omaan rahoitukseen. Kesäduunista nykypäivänä ei ole tietoa miten siitä hyvitetään työharjoitteluun, ennen sai yksi yhteen jos oli alalla johon opiskeli, mutta asia ei taida olla enään näin.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #19

Eivät taida tekniikan aloilla juuri tuntea palkattomia harjoitteluita. Muilla kyllä. Terveydenhuollossa ainakin osa ammattikorkeista on jopa paimentanut sairaanhoitopiirejä että hoitajille ei saa maksaa harjoittelusta koska siihen ei haluta palkkakilpailua.

Reilu diili on se että kun osaaminen on sillä tasolla että työ oikeasti tuottaa, siitä maksetaan palkkaa. Jos jonkun pitää koko ajan valvoa ja opastaa, silloin ei makseta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #21

Kun jengi ei jaksa lukea edes ensimmäistä linkkiä, niin laitan tähän muutaman kappaleen Seuralehden artikkelista:

"Eskola toimi Kampin palvelukeskuksessa digioppaana eli auttoi asiakkaita kännyköiden, tablettien ja tietokoneiden käyttöongelmissa. Työssä auttoivat hänen mukaansa datanomin opinnot ja aiempi palkkatyökokemus ohjelmistotestaajana.

Työtä oli neljä tuntia neljänä päivänä viikossa. Ei siis työtä, vaan työtoimintaa, Eskola kertoo Helsingin kaupungin korjanneen. Hän ei saanut edes ruokaa samalla hinnalla kuin henkilökunta vaan joutui maksamaan siitä enemmän ilman työsuhdetta.

”Siis kaupunki väitti, että en tehnyt työtä. Mutta minulla ei ollut ohjaajaa ja just oli lähtenyt kaveri, joka sai samasta hommasta palkkaa"
- - - - - - - -
"Eskola ei saanut palkkatöitä. Sen sijaan kolmen kuukauden työtoimintaa jatkettiin taas kolmella kuukaudella ja edelleen kolmella kuukaudella. Välissä oli vain lyhyt kesäloma – siis tauko, sillä työtoiminnasta ei saa käyttää työhön liittyviä sanoja.

Kantelu oikeusasiamiehelle
Syksyllä 2017 Eskolan piti perehdyttää uusi kollega samaan tehtävään. Hän luuli myös tämän olevan palkaton työntekijä, mutta työkaveri olikin saanut palkkatukipaikan.

”Kävi ilmi, että hän sai täyttä palkkaa. Minut laitettiin siis kuntsarina perehdyttämään palkkatyöntekijä. Otin esille, että minun vastaava työ on palkatonta ja jätin jakson kesken. TE-toimisto katkaisi tuet”, Eskola kertoo.

”Tukien katkaisun jälkeisessä selvityksessä lukee, että minulla oli muka haasteita noudattaa työaikoja, vaikka kuukausiraportin mukaan en myöhästynyt kertaakaan. Ne käyttivät siis sanaa työaika, vaikka tämän ei pitänyt olla työsuhde.”

Eskola oli kuntouttavassa työtoiminnassa yhteensä kahdeksan kuukautta, sillä viimeinen työtoimintajakso jäi vajaaksi."

Henry

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #22

Mutta orjuudesta ei tietenkään silti ollut kysymys. Eskola olisi milloin tahansa voinut käyttää perustuslaillista oikeuttaan hankkia elantonsa valitsemallaan työllä tai elinkeinolla.

16 tuntia töitä viikossa on niin älyttömän vähäinen määrä että kaikki tuet mukaanlaskien tuntipalkka päihittää varmasti kevyesti palkkatyöntekijän ansion.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #21

Edelleen Seura-lehden artikkelista:

”Nykyajan Suomessa velvoitetyön määrä alkaa jo lähestyä palveluspakon aikaisia määriä”, Närhi kirjoittaa oikeustieteen pro gradussaan viitaten 1600-luvun lainsäädäntöön, jolloin jokaisella oli oltava työpaikka tai se osoitettiin pakolla.

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/yli-500000-su...

Henry

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #23

Sosialistisissa maissa, kuten Neuvostoliitossa tai Euroopan entisissä itäblokin maissa, oli työvelvoite jokaisella. Työstä saatu palkka vastasi toimeentulon kannalta pitkälti Suomen nykyistä peruspäivärahaa.

Ainakin Pohjois-Koreassa vastaava lainsäädäntö on edelleen voimassa.

Suomessa näin ei ole asian laita, kuten ei muisskaan länsimaissa. Valtion rahoittamiin työllisyystöihin osallistuminen on vapaaehtoista. Aiemminhan ei Suomessakaan ollut vastaavantasoista sosiaaliturvaa. Työttömyyskorvausten saaminen oli vielä 50-60 -luvuilla huomattavasti hankalampaa ja toimeentulotukea nimitettiin köyhäin avuksi, jota kunnat jakoivat joko pienenä rahallisena avustuksena tai ruoka-apuna yhteisön keskuudessa häpeää tunteville anojille. Nykyään on mahdollisuus hiukan parempaan, mutta jos haluaa pitäytyä leipäjonojen varassa elämässään ilman tarjottuun työhön osallistumista, niin sekin on sallittua.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #25

Kuten Pekka Pylkkönenkin on jokin aika sitten kommentissaan toiseen ketjuun vaatinut, ihmisoikeuksien rinnalle pitäisi saada ihmisvelvollisuudet.

Olen samaa mieltä. Hyvinvointi ei tipahda taivaasta itsekseen, vaan se pitää luoda työnteolla. Kysymys on vain siitä, miten se työntekovelvollisuus jaetaan ihmisten kesken. Kapitalistisessa yhteiskunnassa se jää vain köyhien velvollisuudeksi (eli heidän, jotka eivät elä säästöistään eikä niiden tuottamasta pääomatulosta). Sosialistisissa maissa työntekovelvollisuus on lain voimalla jaettu koko kansan velvollisuudeksi. Ymmärrän hyvin, että rikkaita ei sellainen miellytä.

Ihmisoikeudet vs. ihmisvelvollisuudet

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Kuten Juha Kuikka kirjoitti,eihän tässä mistään orjuudesta ole kysymys. Asiallinenkin kritiikki vesittyy tällaisten hyperbolien takia. Tätä asiaa tarkemmin tuntematta ihmettelen kuitenkin, onko periaatteessa oikein, että terve ihminen nostaa yhteiskunnalta rahaa antamatta mitään vastineeksi? Kyllä yhteiskunta voisi mielestäni vaatia esim. jotain yleishyödyllistä yhteiskuntapalvelua vastineeksi.

Opiskeluun liittyvä palkaton työharjoittelu on sitten toinen juttu. Näkökulmasta riippuen palkattomuuden voi nähdä epäoikeudenmukaisena tai sitten työharjoittelun kuuluvan osana opiskeluun, josta ei palkita rahalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On hienoa, että yhteiskunta on sen verran kehittynyt, että se on alkanut jollain tavalla pitää huolta vaikeuksissa olevista. Aiemminhan sellainen riippui lähinnä suvun tai lähimmäisten avusta pelkästään.

Kaikki puheet orjuudesta voisi toki saada loppumaan sillä tavalla, että kaikki yhteiskunnan tuki, okoonpa sitten työttömyyskorvausta tai toimeentulotukea tai mitä tahansa, lopetettaisiin tykkänään. Sitten ei kukaan enää voisi tästä asiasta valittaa.

Mutta kun on jotain tottunut ilmaiseksi (vastikkeetta) saamaan, niin sitten onkin vaikea hyväksyä mitään muuta.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Saanen useammalle kommentoijalle tähdentää että alkuperäisen kirjoitukseni alussa luettelin kuusi kohtaa jotka määrittelevät orjuutta. Saanen myös huomauttaa että jokaisessa kohdassa mainitaan sana työ.

Ilmeisesti eräille on vaikea sulatella sitä että Suomessa on laajamittaista orjuutta.

Sittemmin on julkaistu tämä:

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3938321-tyo...

ja tämä:

https://yle.fi/uutiset/3-10329531?utm_source=faceb...

Mitä niille joiden pärstäkerroin ei miellytä ketään??

Toimituksen poiminnat