IngmarForne

Myytti työverosta

Suuri kaalihuijaus on kirja, joka sisältää erilaisia kertomuksia tietämättömyydestä. Kirja julkaistiin syksyllä 2010. Kirjan on kirjoittanut Tommi Uschanov. Erinomainen kirja muuten.


Suuri kaalihuijaus on kertomus toisen maailmansodan aikaisesta viranomaismääräyksestä joka on kumottu jo aikoja sitten. Aika ajoin kuitenkin väitetään nykyäänkin että määräys olisi edelleen voimassa. Tästä on tullut eräänlainen myytti, joka on käytännössä osoittautunut lähes mahdottomaksi kumota.


Tämä tuli mieleeni, kun taas luin valtiovarainministerin väitteestä että työn verotus on alennettu. (Uusi suomi 23.11.2018). Väite siitä että meillä on työvero on alkanut olemaan samanlainen myytti kuin suuri kaalihuijaus.


Työn verotuksesta on ollut paljonkin puhetta. Siitä on puhunut esimerkiksi entinen pääministeri Matti Vanhanen.


Tämän vuoden kesäkuussa sanoi valtiovarainministeri Petteri Orpo Helsingin Sanomien haastattelussa että työn verotusta on alennettava.


20.6.2018 sanoo pääministeri Juha Sipilä Iltasanomissa että on hallituksen linja että työn verotus tulee alentaa.


3.10.2018 sanoo Orpo uudestaan Uudessa Suomessa että työn verotusta on alennettava.


8.10.2018 Uusi Suomi uutisoi että Suomen Itsenäisyyden Juhlarahasto, Sitra, on sitä mieltä että työn verotusta on alennettava.


Ei meillä Suomessa ole työveroa eikä työn verotusta. Tämä käy selvästi ilmi lainsäädännöstä.
 

Sen sijaan meillä on valtion tulovero. Se on alennettu suurin piirtein kaikille, mutta ylivoimaisesti eniten suurituloisille. Se perustuu uskomukseen että raha jotenkin tihkuu ylhäältä alas yhteiskunnassa. Ruotsissa tämä uskomus kutsutaan hevonpaska-syndroomaksi.


Raha kyllä tihkuu yhteiskunnassa, mutta se tihkuu alhaalta ylös, eikä päinvastoin.


Vuonna 1970 valtio verotti tuloverona lähemmäs 53% tuloista jotka ylittivät 200000.
Vuonna 2015 valtio verotti tuloverona enää lähemmäs 31,75% tuloista jotka ylittivät 200000.

Tämä käy ilmi kun vertaa Suomen Asetuskokoelmassa julkaistuja verotaulukoita, joten se on kiistaton tosiasia. Vaikka en kyllä yllättyisi, jos joku faktaresistentti, tästä huolimatta, alkaisi väittämään ettei se näin ole.


Tämä merkitsee että valtion tulovero 200000 ylittäviltä tuloilta on alennettu noin 40%. 


27.7.2018 julkaistiin kansanedustaja Jaana Pelkosen (KOK) blogi Iltalehdessä, jossa hän nillittää siitä, että kaupasta ostetusta vesipullosta peritään niin paljon veroja. Eikö hän siis ymmärrä oman puolueensa veropolitiikkaa, eli sitä, että jostain valtion on revittävä itselleen tuloja, kun valtion tulovero on alennettu edellä kuvatulla tavalla.


Kuten sanoin. Tämä veivaaminen työn verotuksesta alkaa näyttämään yhtä elinvoimaiselta myytiltä kuin suuri kaalihuijaus.


Nyt en kyllä pysty varmuudella sanomaan, onko niin, että työn verotuksesta puhuvat todellakaan eivät tiedä mistä puhuvat, vai yrittävätkö he saada kansalaisia uskomaan jotain sellaista mitä ei todellisuudessa ole olemassakaan?


Vuonna 2010 julkaistu tutkimus suomalaisesta tietämättömyydestä (Tietääkö kansa?) antaa hiukan aihetta kallistua ensimmäisen vaihtoehdon suuntaan. Kyse on siis todennäköisemmin lähinnä tietämättömyydestä.


On myös väitetty ettei veroja aiota nostaa. Niin kai. Ei progressiivinen tulovero ainakaan. Mutta se ei kyllä merkitse paljoakaan, kun sitten nostetaan koko liuta muita veroja. Kun on kyse energiasta maksetaan jopa veroa verosta, rahoilla joista on jo kertaalleen maksettu tuloveroa. Tästä ei tietenkään haluta puhua hallituspiiressä. Meillähän on vaalit tulossa.


Otto von Bismarck on sanonut: Koskaan ei valehdella niin paljon, kun metsästyksen jälkeen, sodan aikana, ja ennen vaaleja.


Ulkoministeri Timo Soini kirjoitti 17.11.2018 Maaseudun Tulevaisuudessa: "Ei siitä mitään tule, että rengit johtaa maata"


Minä epäilen kuitenkin vahvasti että on paljon pahempaa kun asioista tietämättömät johtavat maata. Tietämättömät ovat johtaneet nyt monta vuotta. Ja tulos alkaa näkyä yhä selvemmin.

Muuten. Jos maksaa siitä että saa paperisen laskun, niin maksusta menee arvonlisävero. Minusta meidän tulee pitäytyä paperilaskuissa, niin että poloiset vuorineuvokset eivät joudu maksamaan niin paljon tuloveroa valtiolle. Ja työllistäähän paperin valmistaminen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Kommentointi kopioituu sähköpostiin.

Pekka Pylkkönen

Tuloveroprosentin muutokset eivät yksin kerro kaikkea. Kokonaisveroasteeseen kun vaikuttavat monet muutkin tekijät. Et esimerkiksi kerro mitään inflaation huomioimisesta.

TuloEROT nettomääräisinä ovat nyt pienemmät kuin 1970. Olisi vaikea uskoa että suurituloisten tulot olisivat kehittyneet niin heikosti että runsaiden veronalennuksien jälkeenkin tuloerot olisivat kaventuneet.

Toimituksen poiminnat