IngmarForne

Täydellinen rikos

Erinomaisen täydellinen rikos on sellainen, josta tiedetään että se on tehty, ja tiedetään jopa kuka on sen tehnyt, mutta tekijä ei koskaan aseteta edesvastuuseen. Sellainen rikos on jopa täydellisempi, kuin sellainen rikos, josta tiedetään että se on tapahtunut, mutta koskaan ei saada selville, kuka on sen tehnyt, eikä näin ollen kukaan voida edes teoriassa asettaa edesvastuuseen.

Täydellinen rikos ei sinänsä tarvitse olla kovin suuri. Pääasia on, että ketään ei aseteta edesvastuuseen rikoksesta. Silloin se on täydellinen. Tai joka tapauksessa melko täydellinen.

Viranomaiset myötävaikuttavat täydellisiin rikoksiin. 8.11.2011 julkaistiin Turun Sanomissa apulaisvaltakunnansyyttäjän Jorma Kalskeen lyhyt haastattelu. Jutusta käy ilmi että jo aloitettu esitutkinta lopetettiin säästösyistä vuonna 2010. Vuonna 2010 maan syyttäjät päättivät myös olla syyttämättä lähes 2300 tapauksessa, koska asia oli heidän mielestään vähäinen ja seuraamus olisi ollut korkeintaan sakko.

Voitaisiin kysyä, mitä mieltä näiden rikosten uhrit ovat tästä? Oliko rikosilmoituksen teko edes vaivan arvoinen?

Asiat eivät ole muuttuneet paremmiksi. Viime aikoina on voitu lukea uutisointia poliiseista, jotka jättävät ammatin, sen takia että he ovat ärtyneitä siitä etteivät saa tehdä työtänsä. Säästösyistä heidän ei anneta.

Kavallus on esimerkiksi täysin käypää tässä maassa, kunhan muistaa että kavalletaan riittävän vähän, riittävän monelta uhrilta, ja riittävän pitkän ajan kuluessa. Se on silti laitonta, mutta kukaan ei piittaa. Kavaltajalla on paremmat mahdollisuudet välttyä seuraamuksilta jos kuuluu maan suurimpiin toimijoihin. Ja vielä helpompaa on välttää seuraamuksia, jos kavallus kohdistuu yhteiskunnan heikompiin, kuten esimerkiksi työttömiin ja muihin vähäosaisiin. Kukaan ei piittaa pätkääkään, vaikka eduskunnan oikeusasiamies olisi todennut että tämä on ollut laitonta, mikä onkin tapahtunut yhdessä konkreettisessa tapauksessa.

Voisi ehkä kuvitella että on hyvät saappaat jalassa, jos tekee rikosilmoituksen, vedoten siihen että eduskunnan oikeusasiamies on todennut että tämä on laitonta. Näin ei kuitenkaan ole asian laita. Yleinen syyttäjä keksii kyllä hyvän selityksen siihen minkä takia esitutkinta ei edes aloiteta asiasta.

Sitten meillä on tuntematon määrä tapauksia, jossa viranomaiset vitkastelevat esitutkinnan kanssa siinä määrin että syyteoikeus ehtii vanheta. Vuosien mittaan joitakin tällaisia tapauksia ovat kuitenkin ylittäneet uutiskynnystä.

Sipilän hallituksella oli ainakin aikaisemmin meneillään hyvä yritys saada aikaiseksi kavalluksen uusi Suomen ennätys. Miten tämä toteutuu, ja toteutuuko ollenkaan, on eduskunnan käsissä. Sote-uudistuksen yhteydessä oli ehdotettu että sairaanhoitopiirien kiinteä omaisuus, joka on jäsenkuntien omaisuutta, siirrettäisiin maakunnille, ilman kunnille maksettavaa korvausta. Se olisi toteutuessaan muutaman miljardin paukku ja aika lailla varmasti kavalluksen uusi Suomen ennätys.

Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kiinteä omaisuus oli sairaanhoitopiirin vuoden 2017 tilinpäätöksen mukaan arvoltaan runsaat 434 miljoonaa. Kemiönsaaren kunnan osuus siitä on 2,0 prosenttia. Tästä Kemiönssaaren kunta joutuu luopumaan ilman korvauksia, jos Sipilän hallituksen kaavailema Sote-uudistus menee läpi siinä muodossa kuin alunperin oli ajateltu.

Jollei muuten, niin kuvittelisin että minkä tahansa kunnan tilinpäätös saadaan tappiolliseksi ainakin yhtenä vuotena sillä tavalla. Sellainen negatiivinen vuositulos on lain mukaan katettava jollain tavalla. Mihin se sitten johtaa, jätän lukijalle mietittäväksi. Jokaisessa kunnassa on varmaan kosoltikin erilaisia vaihtoehtoja.

Sipilän hallituksen tällainen temppu on laijissaan erinomainen. Sen keksijälle pitäisi nostaa hattua. Kavalletaan kuntien ja sairaanhoitopiirien omaisuus maakunnille, ja vieläpä lainsäädännöllä. Sehän on täydellisimpiä rikoksia mitä suinkin voidaan kuvitella.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Et antanut kovin paljoa konkreettisia esimerkkejä näistä tapauksista. Tuo mitä mainitsit soteuudistuksen yhteydessä sirrettävästä omaisuudesta ei ole rikosoikeudellinen kavallus, vaan verrattavissa lainsäädännöllisesti toteutettavaan sosialisointiin.

Fundamentaalisesti ajatellen kaikki sosialisointi on toki kavallusta, mutta ei rikosoikeudellisesti, koaka päätös siitä on tehty Suomen kansan valitseman eduskunnan toimesta.

Toimituksen poiminnat