IngmarForne

Suomen suurin ryöstö on mennyt mönkään!

  • Suomen suurin ryöstö on mennyt mönkään!

Ainakin toistaiseksi.

 

Paljon on kirjoitettu SoTen kaatumisesta, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt, että SoTen kaatumisen myötä voidaan olla kohtalaisen varmoja siitä että myös Suomen historian suurin ryöstö on mennyt mönkään.

 

Perustuslain 15 § säätää omaisuuden suojasta näin:

 

"Jokaisen omaisuus on turvattu. Omaisuuden pakkolunastuksesta yleiseen tarpeeseen täyttä korvausta vastaan säädetään lailla."

 

SoTe-pakettiin kuului kuitenkin myös sellainen temppu että aiottiin velvoittaa kuntayhtymät luovuttamaan sairaalansa ja muu omaisuutensa perustettaville maakunnille korvauksetta.

 

Itse asiassa niitä ei kuitenkaan olisi luovutettu maakunnille vaan osakeyhtiölain mukaan toimivalle yritykselle, Maakunnan Tilakeskus Oy:lle. Aikomuksena oli että edellä mainitun omaisuuden siirto yhtiölle olisi tapahtunut vuoden 2020 alussa korvauksetta.

 

Näin muun muassa sairaanhoitopiirien miljardien arvoinen kiinteistöomaisuus olisi luovutettu vastikkeetta Maakuntien tilakeskus Oy:lle, joka sitten olisi vuokrannut tilat maakunnille, jotka olisivat järjestäneet tiloissa täsmälleen samaa toimintaa, jota niissä on nytkin. Sen luovutettavan kiinteistöomaisuuden ovat kunnat rakentaneet omilla rahoillaan, usein vielä velaksi. Kiinteistöt olisi annettu ilmaiseksi, mutta velat olisivat jääneet kuntiin.

 

Näin kirjoitti asiasta bloggaaja Sakari Timonen 4.4.2018 otsikolla Sote ja omaisuuden suoja.

 

Maakunnan Tilakeskus Oy:n verkkosivujen mukaan (http://www.maakuntientilakeskus.fi/yhtio/) vuosittaiseksi vuokratuotoksi vuonna 2021 yhtiö arvioi 2 miljardia euroa.  No, nyt on sunnuntai, eikä kukaan varmaan ole vielä ehtinyt reagoida yhtiön verkkosivuilla siihen että homma on kaatunut Sote:n myötä. Sehän kaatui perjantaina.

 

Otin hiukan selvää oman maakunnan luvuista. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vuoden 2017 virallisen tilinpäätöksen mukaan sairaanhoitopiirin aineellisten hyödykkeiden arvo oli hiukan päälle 434 miljoonaa euroa, joista rakennusten arvo oli runsaat 346 miljoonaa euroa. Tämä piti siis luovuttaa Maakuntien Tilakeskus Oy:lle korvauksetta perustuslain vastaisesti.

 

Kemiönsaaren kunnan osuus tuosta on 2,0%. Toteutuessaan ryöstö olisi siis tehnyt lähemmäs 7 miljoonan loven kunnan taseeseen. Ymmärtääkseni tämä olisi vastaavasti pitänyt kirjata tilinpäätökseen kunnan tappioksi.

 

Onhan se hiukan sääli että maamme historian suurin ryöstö ei päässyt maaliin. Sitähän valmisteltiin niin hyvin, niin kauan, ja niin monen ihmisen voimin. Rahaakin käytettiin useita satoja miljoonia. Käytetystä rahamäärästä on kuitenkin hiukan erilaisia arvioita. Ryöstön tärkeimmät suunnittelijat ovat niin yrmeissään siitä että eivät päässeet ryöstöä toteuttamaan että ovat esittäneet paheksuntansa oikein julkisesti. Siitä kertoo Yle. Poliittinen jääräpäisyys kaatoi soten (lue ryöstön) jonka me olimme valmiita toimeenpanemaan.

 

Suomi on oikeusvaltio, jossa poliiseja ei ole riittävästi, jossa poliisit siirtyvät muille aloille, kun katsovat etteivät saa tehdä työnsä, ja jossa useasti rikotaan ihmisoikeuksia. Suomella on enemmän langettavia tuomioita ihmisoikeusrikkomuksista, kun Ruotsilla, Tanskalla ja Norjalla on yhteensä. Tästä edellä kerrotusta ryöstöyrityksestä kukaan ei tietenkään tule joutumaan lailliseen edesvastuuseen. Kukaan ei tule edes joutumaan poliisikuulusteluun, puhumattakaan siitä että joku joutuisi käräjille. Eihän suomalaisessa oikeusvaltiossa laki ole sama kaikille.

 

Mutta onhan meille kansalaisille tulossa oiva mahdollisuus kertoa sentään mielipiteemme tämän ryöstön toimeksiantajista. Huhtikuussa on nimittäin tulossa vaalit. Käykäämme ahkerasti vaaliuurneilla kertomassa mitä mieltä olemme näistä sinioikeistolaisista ryöstäjistä. Meillä kun ei sentään vielä ole niin kuin Pohjois-Koressaa, jossa äänestyslippu on vallanpitäjien toimesta valmiiksi täytetty. Meillä on valinnanvapaus. Saamme itse täyttää äänestyslippua. Jos joku ei halua käydä äänestämässä, kehoitan vakavasti harkitsemaan muuttamista Pohjois-Koreaan. Siellä tosin osallistuminen vaaliin on pakollista, mutta äänestää ei tarvitse. Se on jo tehty.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Asennettu viesti itselleni kaikista kommenteista.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Meillä päin kunnanisät tekivät juuri joitain omistusjärjestelyjä terveyskeskusksen rakennuksista yksityisen terveysfirman kanssa. Uskon niiden vaikuttavan siihen suuntaan, että valtion ja maakunta eivät saisi niitä kaapattua.

Sote on nyt haudattu, mutta valitettavasti jo noin päivä hautajaisten jälkeen jokseenkin kaikkien puolueiden riveistä alkoi kuulua taas ääniä, joiden mukaan sote on yksi seuraavan hallituksen tärkeimpiä thtäviä, ja kuinka "leveämpiä hartioita" taas kaivataan. Kaappaajia ja kaappaajien ymmärtämättömiä apureita on edelleen liikkeellä runsaasti.

Valitettavasti Suomessa ei tunnu olevan yhtään puoluetta, joka puolustaisi kuntien oikeutta järjesää omat palvelunsa itse valitsemallaan tavalla, perustuslain takaaman itsehallinnon hengessä. Kuntien palvelut ovat olleet ainakin täällä tasokkaita ja taloudellisesti järjestettyjä, joten mitään tarvetta muutokseen ei ole.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Aika irvokkaasti Sipilä ilmoitti aiemmin, että jos jonkin lakiteksteissä kiireessä menee pieleen, niin korjataan myöhemmin. Kiire Sipilää tosiaankin ajoi mutta kenen kiireitä Sipilä kiirehti.

Toimituksen poiminnat