IngmarForne

Onko Nordean röyhkeydellä rajaa?

  • Mikään ei ole laitonta ennen kuin jää kiinni.
    Mikään ei ole laitonta ennen kuin jää kiinni.
  • Sota käteistä vastaan on sota vapautta vastaan.
    Sota käteistä vastaan on sota vapautta vastaan.

Tällaisen kysymyksen esitettiin Helsingin Sanomien mielipidepalstalla 19.3.2016.

 

En aio ruotia miksi tällainen kysymys esitettiin silloin. Mutta kysymys tuli mieleeni kun luin Nordean maksetun mainoksen Iltasanomissa 18.3.2019

 

Ajankohta on mielenkiintoinen. 16.3.2019 sattui silmiini Aamulehden uutinen Suomen Pankin johtokunnan jäsenen, Tuomas Välimäen, puheenvuorosta Lännen Mediassa. Kaksi päivää, ja heti tuli Nordean vastaisku Iltasanomissa. Välimäki kirjoittaa asiasta myös Aamulehdessä.

 

Aamulehti otsikoi: Suomen Pankki jyrähtää: Oikeus nostaa ja tallettaa käteistä omalle tilille on peruspankkipalvelu eikä siitä saa luopua - “Ihmisellä täytyy olla oikeus omiin rahoihinsa”.

 

Jutun lukemista voi jatkaa täältä.

 

Nordea taitaa olla se pankki, joka on Suomessa eniten luopunut peruspankkipalvelustaan. Marraskuussa 2018 Nordealla oli koko maassa enää vain 13 konttoria, joissa oli toimiva peruspankkipalvelu Helsingin Sanomien mukaan.

 

Tuli mieleen että haastaako Nordea Suomen Pankkia? Ja tietysti se että Onko Nordean röyhkeydellä rajaa?

 

Kolmas asia, jonka seuraan mielenkiinnolla, on se, katsooko Nordea voivansa haastaa myös muita valtion laitoksia ja viranomaisia, (jos se katsoo voivansa haastaa Suomen Pankkia). Tähän kysymykseen tulen palaamaan toivoakseni muutaman kuukauden sisällä, kunhan byrokratian tunnetusti hitaat rattaat ovat pyörineet tarpeeksi. Aika näyttää.

 

Iltasanomien mainoksessa Nordea alkaa mollaamalla niitä ihmisiä, jotka haluavat käyttää käteistä. Se on Nordean mielestä vanhanaikaista. Vai niin.

 

Ja mitä Nordea neuvoo käyttämään, jos vaikka sattuisi että maksukortti menee rikki? Tai kun tietojärjestelmä ei toimi. Käteistä!!

 

Mutta eikös tämä nyt ollut vanhanaikaista? Niinhän Nordea itse väittää mainoksessaan.

 

Onko Nordean röyhkeydellä rajaa?

 

Nordean myytti: Käteinen käy missä vain

 

Käteisellä ei saa matkalippua junassa tai välipalaa lentokoneessa. Suomesta löytyy jo kahviloita, ravintoloita ja parturiliikkeitä, jotka eivät ota vastaan käteismaksuja.

 

Allekirjoittanut ei asioi sellaisten tahojen kanssa, jossa ei voi maksaa käteisellä ellei ole aivan pakko. Jollei raha kelpaa, niin saa sitten pärjätä ilman meikäläisen rahoja. Syy siihen että eräät tahot eivät enää ota vastaan käteismaksuja, on Nordean ja muiden ahneiden pankkien käteiselle asettamat kohtuuttomat pankkimaksut.

 

Lisäksi on myös edelleen paikkoja, jossa ei voi maksaa muulla kun käteisellä. Maailmalta on myös esimerkkejä siitä miten maksukortteja ei hyväksytä maksuvälineeksi. Syyt siihen ovat sitten asia erikseen. Ne vaihtelevat.

 

Onko Nordean röyhkeydellä rajaa?

 

Nordean myytti: Käteisellä rahankäyttö ei pysyy kurissa.

 

Rahankäytön seurantaan on monia hyviä sovelluksia. Nordea Wallet -sovellus kerää yhteen tiedot kaikista korttiostoksistasi, ja näyttää automaattisen ostojaottelun avulla, mihin rahasi todellisuudessa menevät. Omia säästökohteita on helpompi miettiä, kun ymmärtää, kuinka rahojaan käyttää.

 

Nordea siis periaatteessa ehdottaa että pidetään kirjaa. Sen voi tehdä yhtä hyvin ilman puhelinsovellusta. Minä tiedän, koska teen itse niin. Ja (käteisen) rahan käyttö pysyy kurissa, kun katsoo lompakon sisältöa, ja toteaa että juuri nyt ei ole varaa.

 

Voiko Nordea taata ettei Nordean sovelluksessa säilytettävät tiedot vuoda ulkopuolisille?

 

Tässä vain YKSI esimerkki: Suositut iPhone-sovellukset vakoilevat käyttäjän jokaista liikettä – myös salasanat vuotavat On ollut myös esimerkkejä siitä että uudessa kännykässä on haittaohjelma valmiiksi ladattu suoraan tehtaalla.

 

Oletetaan ettei Nordea kerää käyttäjien data tällä hetkellä. Mutta entäs tulevaisuudessa? Tiedon kerääminen voidaan aloittaa milloin tahansa muutamalla hiiren näpäytyksellä.

 

“Tieto on valta” sanoi filosofi Sir Francis Bacon (1561-1626).

 

Mihin valta-asemaan Nordea mahtaa pyrkiä, kun se on houkuttelemassa ihmisiä siirtymään Nordean rakenteilla olevaan valvontaan?

 

Jaa, että laki kieltää? Laki kieltää myös ajamasta autoa ilman ajokorttia tai kännissä. Ei auton ajamiseen tarvita muuta kuin autoa. Ja valvomiseen ei tarvita muuta kuin toimiva valvontajärjestelmä, joka ulottuu jokaiseen taskuun. Kaikkein parasta, jos valvottavat omatoimisesti asentavat valvontaan tarvittavat ohjelmat. Se pitää vain tehdä riittävän houkuttelevaksi.

 

Sitäpaitsi. Nordean sovellukset lähettävät jo nyt data toisaalle.

 

Onko Nordean röyhkeydellä rajaa?

 

Nordean myytti: Matkapuhelin unohtuu harvoin kotiin

 

Matkapuhelin unohtuu harvoin kotiin, toisin kuin lompakko ja avaimet. Avain muistuu kyllä mieleen viimeistään siinä vaiheessa, kun pitää lähteä autolla tien päälle, eikä avain ole taskussa. Matkapuhelin unohtuu kyllä helpommin.

 

Apple Payn tai Google Payn avulla viet maksukortin puhelimeesi, ja kannat kaikkia maailman valuuttoja turvallisesti taskussasi.

 

Sitä ei tiedä kukaan, mihin nuo sovellukset sitten levittävät tietoa. Voisi ainakin vahvasti olettaa että toinen noista levittää tietonsa Googlelle.

 

Nordean myytti: Puhelimessasi kulkeva maksukortti on suojattu.

 

Puhelimessasi kulkeva maksukortti on suojattu joko PIN-koodilla tai sormenjälkitunnisteella. Jos puhelin joutuu vääriin käsiin, ei varas pysty tyhjentämään tiliäsi.

 

Sormenjälkitunniste, eli biometrinen tunniste, ei voida vaihtaa jos tarve sellaiseen tulee eteen. Sormenjälkiä jokainen levittää ympäriinsä joka päivä lukematon määrä. Väitetään että on onnistuttu ottamaan talteen Angela Merkelin sormenjälki olutlasista. Nordean mainosmiehet haluavat siis että joudumme tulevaisuudessa kulkemaan joka päivä kumihansikkaat kädessä. Se ei taida olla kovin mukavaa.

 

“Jos puhelin joutuu vääriin käsiin”. Ei sellaiseen välttämättä ole tarvetta. Ulkomailta on esimerkkejä siitä miten henkilön pankkitili tyhjennetään a.o. henkilön puhelimen kautta, vaikka se EI ole joutunut vääriin käsiin. Nuo Nordean mainosmiehet eivät taida seurata aikaansa.

 

Onko Nordean röyhkeydellä rajaa?

 

Nordean myytti: Lähimaksaminen on turvallista.

 

Kaikki Nordean maksukortit sopivat lähimaksamiseen myös puhelimella.

 

Helmikuussa 2018 The Daily Mail julkaisi jutun otsikolla I don't pay with contactless cards because I don't quite trust it, says the Bank of England's chief cashier whose signature is on every banknote.

 

Englannin Pankin korkea virkamies siis kertoi että hän ei maksa lähimaksukorteilla, koska hän ei oikein luota niihin. En luota minäkään. Käteinen sen olla pitää. Seteliä kun ei niin helposti kopioida eikä skimmata. Eräät koululaiset Kauniaisissa sen tietävät. Ovat nimittäin kuulemma näinä päivinä kokeilleet.

 

Mutta Nordean mainos nyt ei enää tähtääkään korttien käyttöönottoon, vaan siirtyminen mobiilimaksamiseen. Ikään kuin se nyt olisi yhtään sen turvallisempaa.

 

Nordean myytti: Kunnon ihmiset käyttävät käteistä.

 

Tai oikeammin. Kunnon ihmiset EIVÄT käytä käteistä. Siis Nordean mielestä.

 

Käteinen raha mahdollistaa myös harmaata taloutta ja rikollisuutta, koska sen käytöstä ei jää jälkeä. Sitä moni käteisen kannattaja ei tule ajatelleeksi.

 

Sanoo pankki joka on ryvettynyt oikein pahasti viime vuosina lukuisissa rahanpesuskandaaleissa, ja verovälttelytapauksissa. Emme kai ole unohtaneet Panama-papereita?

 

Tämä on kaksiteräinen miekka. On kenties totta että käteinen raha mahdollistaa harmaata taloutta ja rikollisuutta. Minulla on kuitenkin hiukan vaikea kuvitella että että niitä satoja miljoonia euroja, joista on ollut puhetta rahapesuskandaalien yhteydessä, olisi kaikki rahdattu pankkiin käteisen muodossa.

 

10000 kpl sadan euron setelin nipun paksuus on 1,4 metriä. Se on miljoona. 100 miljoonan euron setelien nipun paksuus olisi 140 metriä. Minulla on kyllä hiukan vaikea kuvitella että sellainen rahamäärä olisi rahdattu käteisenä pankkiin. Se on luultavimmin tullut sinne muulla tavalla.

 

On myös tosiasia että erilaisten maksuvälinepetosten lukumäärä on voimakkaassa kasvussa.

 

Jokaisella pitää olla oikeus soittaa puhelu, ilman että hallitus tietää siitä. -- Senaattori Bernie Sanders Yhdysvalloissa.

 

Jokaisella pitää olla oikeus maksaa, ilman että hallitus, tai pankki, tai joku muu, tietää että juuri minä on maksanut.Se on demokraattista vapautta. Sanon minä.

 

Jos käteisestä pitää luopua, niin se pitää tapahtua poliittisin päätöksin, jotka tehdään demokraattisessa järjestyksessä, eikä sen takia että pankit haluavat ansaita vielä enemmän rahaa. Nythän meillä on vaalit tulossa.

 

Ja lopuksi. Sillä aikaa kun tämä teksti on maannut kansiossa muutaman päivän, asiat ovat kehittyneet sellaisiksi että myös Suomessa selvitellään viranomaisten voimin mitä tietoja Nokian puhelimet ovat mahdollisesti lähettäneet Kiinaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Asetan sähköpostiviestin itselleni mahdollisista kommenteista,

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Nordeahan on 90-luvun laman verovaroin pelastettujen pääpelureitten perillinen. Huonot lainat eli tappiot valtion piikkiin jne.. Luottamus ei ole vieläkään palannut, eikä taida näillä toimin palata koskaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nordean mobiilisovellus lakkasi toimimasta Windows puhelimessani puolisen vuotta sitten eikä minulla sen jälkeen ole ollut sitä. Kätevää ehkä, mutta aina silloin tällöin pitäisi siis ostaa uusi älypuhelin, kun pankki muuttaa omia "asetuksiaan".

En myöskään tiedä kuinka ilman käteistä antaisin jouluna tiernapojille lantin hattuun, kuinka auttaisin Romanian kerjäläistä, miten vipata viitonen kaverille. Pikkupoikana myin joulu- ja vappupinssejä kadulla. Ostaja laittoi rahan metalliseen lippaaseen ja sinne se kilahti somasti. Mitenkähän moinen sujuisi ilman käteistä?

Toki kortilla useinmiten kaupoissa maksaa, mutta Suomi on pieni maa maailmassa. Vielä pari vuotta sitten minulla oli ongelmia Saksassa, kun maksoin visalla taksimatkaa. Kuski katsoi korttia kuin lehmä uutta aitaa ja nousi sitten mielenosoituksellisesti palliltaan kaivelemaan takakontista vanhanaikaisen korrtihöylän, jolla sai tulostetuksi kynällä allekirjoitettavan kuitin.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

@3

Pitääköhän paikkansa että esim. USA:n Walmarteissa kortin voi höylätä kauppakärryn laitteella ja kun on ostoksensa tehnyt, voi höylätyn paperisen kuitin antaa kaupan kassalle ja sitten kassa tulostaa kuittiin oston määrän myös viivakoodina myöhempää käsittelyä varten. Aika kätevää kun ei tarvitse korttien ja luurien kanssa pelaamista kaupan kassallakaan.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

28.3.2019. Tämä tuli yhdessä uutiskirjeessä tänään.

Android ecosystem of pre-installed apps is a privacy and security mess.

An academic study that analyzed 82,501 apps that were pre-installed on 1,742 Android smartphones sold by 214 vendors concluded that users are woefully unaware of the huge security and privacy-related threats that come from pre-installed applications.

Juttu on luettavissa seuraavasta linkistä

https://www.zdnet.com/article/android-ecosystem-of...

Ja tällaista paskaa halutaan että käyttäisimme maksamiseen. No, kuten eräs bloggari toisaalla on todennut. "Höynäytettäviä riittää."

Toimituksen poiminnat