Valtion tuloverosta

Nyt kun hallitusneuvottelut ovat käynnissä on samaan aikaan mediassa käynnissä mieletön peloittelurumba siitä että verot nousee. Siinä keskustelussa nostetaan esille asioita hyvinkin valikoidusti, ja jätetään toiset asiat pimentoon, samaten tietoisesti hyvin valikoidusti. Kokonaisnäkemys jää vaillinaiseksi. Tässä yksi palapeli siihen sotkuun.

 

Otetaanpa esimerkiksi henkilö, jonka nimen jätän mainitsematta. Olen sitä mieltä että tämä henkilö ei ole palkkansa täysin ansainnut, koska hän ei ole hoitanut niitä (työsopimuslain toisen kappaleen ensimmäisen pykälän mukaisia) lakisääteisiä tehtäviä, jotka hänelle  kuuluu. Mutta jätetään yksityiskohdat tästä sikseen. Hänen tulonsa on kerrottu julkisuuteen. Ne olivat lehtitietojen mukaan viime vuonna 987764 euroa.

 

Kuinka paljon tämä henkilö olisi maksanut valtion tuloveroa vuonna 1970 ?

 

Suomen Asetuskokoelman verotaulukon mukaan hän olisi maksanut valtion tuloveroa, lievimmän, eli kolmannen veroluokan mukaan 482259 euroa. Ankarimman, eli ensimmäisen veroluokan mukaan hän olisi maksanut tuloveroa valtiolle 502614 euroa.

 

Sen jälkeen ovat veroluokat poistuneet valtion tuloverotuksesta. Kaikki verotetaan yhden ja saman veroluokan mukaan.

 

Katsotaan sitten tilannetta vuonna 2015. Lähteenä valtion tuloverotaulukko vuodelle 2015. Tällöin tämä henkilö olisi maksanut valtiolle tuloveroa enää 300530 euroa.

 

Viimeisin hyväksytty verotaulukko valtion tuloverolle on vuodelle 2018. Sen mukaan tämän henkilön tulovero on alentunut entisestään niin että valtiolle maksetaan tuloveroa enää 295645 euroa.

 

Jos tuo vastuustaan laistava hyvätuloinen olisi maksanut tuloveronsa valtiolle vuoden 1970 verotaulukon mukaan, han olisi maksanut joko 206969 tai 186614 euro enemmän. Onhan se tietysti mukavaa kun saa runsaat 15000 tai 17000 lisää kuukaudessa puhtaana käteen. Monelle se on koko vuoden ansio. Tai jopa enemmän.

 

Samaan aikaan Iltasanomat otsikoi 15.3.2019:

 

"Yllättävä havainto Sipilän käyrästä – veroaste on noussut eniten pieni­tuloisimpien keskuudessa."

 

"Yllättäen Sipilän käyrä osoittaa, että Sipilän hallituskaudella veroaste on noussut eniten kaikkein pienimmillä palkkatasoilla olevien keskuudessa."

 

Itse asiassa tuo käyrä näyttää osoittavan että se on noussut vain ja ainoastaan pienituloisten kohdalla.

 

Joten on kyllä perusteltua sanoa että Sipilän Keskusta-Kokoomus-Perussuomalaisten hallitus on siirtänyt verotaakkaa rikkailta köyhille.

 

Nyt on julkisessa keskustelussa on puhuttu tulevasta vero-tsunaamista. Sen sijaan ei ole puhuttu paljoakaan siitä hiljaisesti etenevästä ilmaston lämpenemisestä, mikä on tapahtunut kaikessa hiljaisuudessa vuodesta 1970 eteenpäin, valtion tuloveron alenemisen muodossa. Toisaalta veden vetäytyminen rantaviivalta voi kyllä olla merkki alkavasta tsunaamista.

 

Tuloveroa ei edelleenkään haluta maksaa. Sehän on aivan totaalisen kauhea asia. Millä sitä yhteiskuntaa sitten pidetään pystyssä, jollei kukaan halua maksaa veroja? Yksityistämällä sini-oikeiston malliin?

 

Onhan meillä tästäkin esimerkkejä. "Lakimiesliiton Taloustutkimuksella teettämän selvityksen mukaan 45 prosenttia suomalaisista pelkäisi lähteä puolustamaan oikeuksiaan oikeudenkäynnissä korkeiden kustannusten takia."

 

Sini-oikeiston verovapaassa ihanneyhteiskunnassa kaikilla ei ole oikeusturvaa. Sitä on vain rikkailla. Köyhiä vastaan voidaan vapaasti tehdä vääryyksiä niin paljon kun sielu sietää. Ja sietäähän se, jos vältytään maksamasta tuloveroja valtiolle.

 

Kun ei haluta maksaa tuloveroa, on valtion tulot kerättävä sitten muilla veroilla, kuten esimerkiksi verottamalla lähdevettä. Tämäkin on eräänlainen tapa siirtää verotaakkaa köyhimpien harteille. Jos nyt esimerkiksi 2000 kuussa ansaitseva juo 45 litraa verotettua lähdevettä kuukaudessa, niin ei 82000 kuukaudessa ansaitseva juo niin paljon enemmän että sillä olisi suurempaa verotuksellista merkitystä. Suhteellisesti 2000 kuussa ansaitseva maksaa kuitenkin veronalaisesta lähdevedestään huomattavasti enemmän kuin 82000 kuukaudessa ansaitseva.

 

Meitä yritetään koko ajan johtaa harhaan. Sillä ei ole käytännön merkitystä jos tuloveroja alennetaan hiukan, jos samaan aikaan nostetaan muita veroja sitäkin enemmän. Köyhemmät maksavat niistä sitten suhteellisesti enemmän. Siitä syystä käytetäänkin tuloverosta piilotermi. Puhutaan työverosta. Sellaista veroa kun työvero ei lainsäädäntö kuitenkaan tunne. Asiaa ei yhtään paranna se ettei edes valtiovarainministeri Petteri Orpo näyttää tietävän ettei Suomen lainsäädäntö tunne sellaista verotermiä kun työvero.

 

Kun tästä olemattomasta työverosta puhui taannoin myös SITRAN tutkija, herää pikkuhiljaa kysymys onko SITRA tutkimuslaitos vai propaganda-tehdas. Varsinkin kun nyt viimeksi SITRA on yrittänyt luoda kauhua ja tappiomieliala yhteiskuntaan kertomalla oman versionsa siitä mitä ilmastonmuutoksen ehkäiseminen vaatii. Hyvä alku sille voisi sen sijaan olla konkreettinen ehdotus siitä millä saadaan Helsingin kaupunki lopettamaan kivihiilen polttaminen nykyisessä mittakaavassa. Sillä nyt vaan ei luultavasti pystytä luomaan kovin paljon kauhua yhteiskuntaan. Jotenka ei ehkä kiinnosta.

 

Sini-oikeiston ajatusmaailmassa kuvitelma työverosta elää sitkeästi. Se on kuitenkin eräänlainen harha, koska tähän n.s. veroon lasketaan näköjään myös maksuja, jotka maksetaan muille yrityksille. Minusta mitään veroa ei koskaan makseta yrityksille, vaan yksinomaan yhteiskunnalle. Olkoonkin että se on lakisääteinen maksu, jos se maksetaan yritykselle, se ei ole vero, vaan jotain muuta.

 

Arvoisa veroja välttävä ja kauhisteleva sini-oikeisto. Tuloverojen maksaminen on isänmaallinen teko! Välttäminen on muiden rosvoamista.

 

ingmarforne
Sosialidemokraatit Kemiönsaari

Humanististen tieteiden kandidaatti. Aidon oikeudenmukaisuuden toisinajattelija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu